Man at Work - Blog - Az átmeneti munka előnyei

A legtöbben elutasítják az átmeneti munka lehetőségét is, noha több szempontból is megéri ezt a foglalkoztatási formát választani. Ettől még tervezhetünk hosszú távra.

Man at Work - Blog - Az átmeneti munka előnyei

 

Érdemes például a saját szakmánkhoz kapcsolódó területen határozott időre szóló szerződéses munkát vállalni, hiszen hasznos tapasztalatokat szerezhetünk, kapcsolatokra is szert tehetünk, s az önéletrajzban is prímán mutat a szakterületen eltöltött idő. A legtöbb munkáltató ugyanis nem kedveli, ha túl nagy hézagok tátonganak a jelölt önéletrajzában.

Persze ez sem kötelező. Akadnak, akik a gyorséttermi vagy ügyfélszolgálati munkára esküsznek, mint minden szakma alapiskolájára, hiszen ezeken a területeken az ügyfélkezelés minden szegmensét megtapasztalhatjuk, s rengeteget fejlődhetünk a kommunikáció terén. Ez pedig szinte minden munkakörben hasznos lehet a későbbiekben.

A frusztráció csökkentése miatt is érdemes átmeneti munkát vállalni. Ne tagadjuk, mindannyian átéltük már azt a kellemetlen érzést, amikor az álláskeresés hosszúnak tűnő hónapjai alatt hiába küldjük tucatszámra a jelentkezéseket a hőn áhított helyekre, mégsem érkezik pozitív válasz. Az átmeneti munka ebből a szempontból megközelítve egyfajta érzelmi töltetként is szolgálhat, hiszen van hova bemenni dolgozni, s értelmes tevékenységet végezni, valamennyi jövedelem is érkezik a számlánkra, s közben nyugodtan folytathatjuk az álláskeresést is.

Gyakran előfordul az is, hogy a határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott munkatársnak – hasonlóan a gyakornokokhoz – végleges állást ajánlanak. Ehhez persze teljesíteni kell, hogy értékeljék erőfeszítéseinket. Ha a saját szakterületről van szó, akkor ilyen esetben tuti főnyeremény lehet egy ilyen állás, ha nem, akkor sem érdemes csüggedni, hiszen azért mindenképp jó érzés, ha megbecsülik és értékelik az ember munkáját.

Végül pedig ejtsünk szót az átmeneti munka még egy pozitívumáról. Sokan vannak, akik diplomával a kézben sem igazán tudják, hogy hosszú távon mihez akarnak kezdeni magukkal a munka világában. Egy határozott idejű állás alkalmat ad arra, hogy kiderüljön: megfelel –e számukra az adott terület, jó érzik –e magukat az adott munkakörben vagy más irányba kell kormányozniuk képzeletbeli hajójukat a munkaerőpiacon.