Man at Work - 9 tipp a tökéletes önéletrajzhoz

 

1. A név

Akár 0. szabálynak is mondhatnánk, hogy a név mindig szerepeljen az önéletrajzon, jól olvashatóan, az önéletrajz elején, lehetőleg a tetején. Az a lehető legrosszabb, amikor a HR-esnek keresnie kell, hogy hogy is hívják az önéletrajz tulajdonosát.

Man at Work - 9 tipp a tökéletes önéletrajzhoz

2. Elérhetőségek - telefonszámok, komolytalan e-mail címek

A legnagyobb hiba egy önéletrajznál, mikor nem található meg rajta elérhetőség. Nincs telefonszám, vagy csak otthoni, vezetékes, amin szinte sosem lehet elérni a jelentkezőt, ha rossz a megadott telefonszám, esetleg cégeset ad meg a jelentkező, amelyet az előző munkahelyén valaki más vesz már fel.

Gyakori, hogy a barátaik számára létrehozott vicces, vagy komolytalan e-mail címet adják meg a jelentkezők az önéletrajzban. Az anyuci56@.....hu, vagy a sexycicu@......hu nem illik egy önéletrajzra. Pár perc alatt bármelyik portálon létrehozhatunk egy e-mail címet a teljes nevünkkel, egyben, vagy akár aláhúzással, vagy egy ponttal elválasztva a vezeték és keresztnevünket. Ha már van ilyen e-mail címünk, figyeljünk rá, hogy erről küldjük el a jelentkezésünket.

3. Formázás, stílus

Ügyeljünk a formázásra, a helyesírásra, hiszen az önéletrajz alapján egy benyomást alakítanak ki rólunk. Ömlesztett, tagolatlan szöveget ne küldjünk önéletrajz gyanánt, ügyeljünk az időrendre, a formázásra, használjuk a kiemelés lehetséges formáit, az aláhúzást, vagy a vastag betűket.

4. Végzettségek

Ügyeljünk a kronológiai sorrendre, célszerű a legfrissebb végzettségektől visszafelé haladni, hiszen ezek lehetnek érdekesek egy HR-es számára. Az általános iskola, esetleg az óvoda nem tartozik az önéletrajzban feltüntetendő intézmények közé.

5. Munkatapasztalatok

A kronológia itt is fontos, célszerűbb a legfrissebb tapasztalattól indítani a felsorolást. Ügyeljünk arra, hogy ne legyenek feltűnően hiányzó részek a felsorolásban. Általános hiba, hogy csak a pozíció neve szerepel a munkahely mellett, vagy épp túl terjedelmesre sikerül a leírás. Itt elég felsorolásszerűen feltüntetni a tevékenységeket. Semmiképp ne minősítsük előző munkahelyeinket! A megpályázott állás szempontjából fontos tapasztalatokat pedig emeljük ki!

6. Testre szabás

Fordítsunk figyelmet a frissességre, ügyeljünk rá, hogy ne legyenek nyelvtani és helyesírási hibáink. Használjuk a helyesírás-ellenőrző programot saját magunk ellenőrzésére. Mielőtt kiadjuk a kezünkből, vagy elküldjük az önéletrajzot, olvassuk át, akár többször is, hiszen a precizitás hiánya szembetűnő. A dátumot, családi adatokat, címet mindig frissítsük!
Amennyiben olyan önéletrajzot készítettünk, amelyen szerepel a megpályázott pozíció, ügyeljünk rá, hogy a hirdetésben szereplő pozíció nevét tüntessük fel.

Man at Work - 9 tipp a tökéletes önéletrajzhoz

7. Fénykép

Az ún. igazolványkép bőven elég egy önéletrajzra, ne küldjünk nyaralás, családi, vagy egyéb rendezvény alkalmával, netalántán egy bulin készült fényképeket, főleg ne eredeti méretben. Számos olyan program van, amivel a nem kívánt részeit a fotónak le tudjuk vágni. Amennyiben a hirdetésben fényképes önéletrajzot kérnek, ne küldjük el anélkül.

8. A file neve

Legcélszerűbb a teljes nevünkkel elnevezni a filet, amit küldünk, megjelölve, hogy melyik a magyar és melyik az idegen nyelvű CV. Gondoljuk csak meg, mennyi plusz munkát adunk a HR-eseknek azzal, hogy az önéletrajzunk elmentése előtt még át is kell nevezniük azt, mert mindenki „Önéletrajz”, vagy „Önéletrajz Józsi, Pisti, stb…” névvel küldi a file-t.

Man at Work - 9 tipp a tökéletes önéletrajzhoz

9. Közösségi oldalak

Amikor új állást pályázunk meg, gondoljuk végig, milyen nyilvános információk vannak rólunk mindenki számára elérhetően az interneten, a közösségi oldalakon. Nem biztos, hogy jó képet festünk magunkról, ha bármelyik közösségi oldalon az szerepel rólunk, hogy „alig várom, hogy leteljen a munkaidőm”, vagy „utálom a főnökömet”. Nézzük meg, milyen képek nyilvánosak, mert bizony a mindenki számára elérhető fotók között lehet olyan is, amely nem vet jó fényt ránk.

+1 Motivációs levél

A motivációs levél szolgál arra, hogy bővebben kifejtsük tapasztalatainkat, elvárásainkat és elképzeléseinket a megpályázott pozícióval kapcsolatban. Itt kerek egész mondatokban fejthetjük ki elképzeléseinket. Ne használjunk sablonokat, csak igazat írjunk, próbáljunk egyediek és figyelemfelkeltőek lenni! Nem az önéletrajzot kell újra leírni a levélben!

<< Vissza