Man at Work - Angol nevű pozíciók

 

ABAP developer

Az ABAP az SAP vállaltirányítási rendszer programnyelve. Mivel kizárólag az SAP-rendszerekhez használható, viszonylag szűk, specifikus programnyelv. Általában 1-2 éves munka után lehet tapasztalt ABAP- fejlesztővé válni.

Account Manager - Ügyfélkapcsolati vezető

Feladata az értékesítési csapat tagjaként a portfólióba tartozó (pl. földrajzi vagy iparági szempontok szerint meghatározott) ügyfélkörrel való folyamatos kapcsolattartás és új kapcsolatok építése, személyes tárgyalások szervezése, prezentációk tartása. A cég vezetése által meghatározott forgalmi tervek megvalósítása.

Account Payable Specialist - Szállítói számla könyvelő

A pénzügyi/számviteli csoport részeként a specialista feladata a szállítói számlák feldolgozása és a problémás számlák kapcsán a kapcsolatfelvétel a szállító céggel. A pozícióhoz tartozhat még egyéb részkönyvelési feladat (bank, tárgyi eszköz, utazási költség elszámolás, stb.) is a szervezet méretétől függően.

Aftermarket Sales Manager – Eladás utáni értékesítő munkatárs

Leginkább műszaki termékkörrel és szolgáltatásokkal rendelkező cégnél megjelenő pozíció. A munkakör betöltője a már kihelyezett (általában nagy értékű) termékekhez kapcsolódó, kiegészítő szolgáltatások pl. szerviz, támogatás, felügyelet, stb. értékesítését végzi.

Business analyst

A pozíció a marketing és a pénzügy között helyezkedik el, sales controllerként is hívják ennek a munkakörnek a betöltőjét. A business analyst termékcsoportok, üzletágak értékesítési eredményeit, a konkurencia termékeit, árait a cég piaci részesedését annak változásait figyeli. Trendeket vázol fel, a folyamatokból következtetéseket von le.

Business Consultant/Coach - Vezetői/üzleti tanácsadó

Tanácsadói kulcspozíció, csak szolgáltatói oldalon jelenik meg. Olyan szakembert takar, aki stratégiai tanácsokkal látja el a céget, vezetőket. A szervezet minél eredményesebb, sikeresebb működését segíti elő.

Business Unit Manager – Üzletág/divízió vezető

Az ügyvezető irányítása alatt felelős az adott üzletág/divízió (business unit) vezetéséért. Ő készíti el az üzletágra vonatkozó üzleti, marketing és költségvetési terveket. Részt vesz az adott területen dolgozó kollégák kiválasztásában, képzésében, megtervezi és ellenőrzi feladataikat.

Business Development Manager - Üzletfejlesztési vezetőnek

A tisztán értékesítési feladattól abban különbözik, hogy az üzletfejlesztési vezető vagy új földrajzi régióban, új piaci szegmensben, vagy új termék-, szolgáltatáscsoporttal dolgozik. A munkakör célja biztosítani a hatékony erőforrás felhasználást a vállalati stratégiának és céljainak megfelelően, összhangban a vevői és társosztályok elvárásaival. Rendszerint igen szorosan együttműködik a cég többi értékesítési területen dolgozó kollégájával.

Brand Manager - Márkamenedzser

A márkamenedzser foglalkozik egy vagy több termék képviseletével, mely vállalatonként eltérően egyaránt jelenthet marketing, értékesítési és operatív feladatokat. Pl. új termékek bevezetése, forgalomnövelő kampányok és szakmai rendezvények szervezése, szakmai brosúrák, szóróanyagok elkészítése, árurendelés, logisztika. Folyamatosan kapcsolatban van a különböző társosztályokkal nemzetközi szinten is.

Call Center Manager - Ügyfélkapcsolati/ügyfélszolgálati/vevőszolgálati vezető

Call Centerek működhetnek mind egy adott cégen belül, mind kiszervezett formában ún. Shared Service Centerekben (magyarul szolgáltató központ). Mindkét esetben a Call Center Manager feladata lehet a stratégia kialakítása, a kimenő és bejövő hívásokat bonyolító csoport összeállítása és felügyelete, a napi munka gördülékenységének biztosítsa, a hatékonyság javítása, vagy akár a nehezebb kérdések személyes kezelése is.

Call center operator

Vevőszolgálat területén közvetlen telefonos ügyfélszolgálattal foglalkozó munkatárs. Feladata a cég termék-, szolgáltatás-, vagy marketingpolitikájához igazodik. Gyakran találkozunk vele banki, telekommunikációs, biztosítási vagy turisztikai területen. Fő feladata a megfelelő információ biztosítása, a vevői reklamációk kezelése, segítségnyújtás, vevő és partner azonosítása.

Chief Accountant - Főkönyvelő

Feladata a könyvelői osztály vezetése, szakmai támogatása és felügyelete, valamint a főkönyvi könyvelések menedzsmentje. Továbbá feladata az éves beszámolók készítése, az auditok megszervezése és levezénylése, a számviteli törvénynek való megfelelés biztosítása, havi zárásokhoz a könyvelés időben történő lezárása, a számviteli bizonylatok megfelelő dokumentációja és megőrzése, a számviteli osztály szakmai felkészültségének és naprakész tudásának biztosítása.

Controlling assistant – kontrolling asszisztens

Pénzügyi pozíció, közgazdasági, pénzügyi-számviteli háttérrel ajánlatos megpályázni. Sok riport készítése, cash-flow menedzsment, biztosítások kezelése tartozik a tevékenységi körébe. Rengeteg számadattal dolgozik, fontos az elemzőkészség, a táblázatkezelő programok alapos ismerete.

Controlling manager – kontrolling vezető

Kisebb cégnél a gazdasági vezetői pozíciót is betöltheti, ám nagyobb cégeknél a pénzügyi igazgató alatt helyezkedik el a hierarchiában. Ennél a munkánál előfordul még a business&reporting manager és a financial controller elnevezés is.

Cost analyst/risk analyst

Mindkettő pénzügyi pozíció, csak ahogy az elnevezésből is látszik, más a fókuszpontja, az egyik a költségekre figyel (cost analyst), a másik a lehetséges rizikófaktorokat próbálja kiszűrni (risk analyst). Mindkét pozíció management- és döntéstámogató funkció. Van ahol kimondottan elemzőnek hívják őket, van ahol a controller látja el ezt a munkakört.

Credit Controller – Kintlévőség kezelő

Nem összekeverendő a behajtóval. A cégek pénzügyi osztályához tartozó munkatárs. A munkakör lehet része is az általános pénzügyes pozíciónak, de nagyobb cégek esetében önálló munkakör. Alapvetően a vevőszámlák figyelemmel kísérése alapján tart kapcsolatot az ügyfelekkel, hozzá tartozik a limitfigyelés, az ügyvédekkel, adósságkezelő cégekkel, bankokkal való kapcsolattartás.

Customer Administrator – Vevő-/ügyfél-adminisztrátor

A munkakör betöltője döntően klasszikus adminisztratív feladatokat végez. Általában több ügyfélmenedzser munkájához biztosít adminisztratív támogatást. Ez lehet a levelezések bonyolítása, telefonon beérkező vevő-megkeresések rögzítése, vevő-adatbázisok/nyilvántartások karbantartása, fordítások készítése. A feladatok jelentések, kimutatások, prezentációk készítésével is kiegészülhetnek.

Customer Service Executive – Ügyfélszolgálati/vevőszolgálati munkatárs

Feladata, hogy a megfelelő szintű ügyfélkiszolgálást biztosítsa az adott területen, ami elsősorban a felmerülő vevői igények, illetve rendelések kezelését tartalmazza. E mellett feladatkörébe tartozik a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatos információk továbbítása a vevők felé, valamint a felmerülő reklamációk és panaszok kezelése. Az ügyfelektől kapott információkat továbbítja a cégen belül az adott egység felé.

Deployment Specialist

Olyan szakember, aki installációkért, programbevezetésekért, tesztelésekért és egy vagy több egymáshoz kapcsolódó alkalmazások futtatásáért felelős. Deployment széles körű számítástechnikai értelmezésben bevezetést (implementation) jelent.

Direct Marketing Executive – Direkt marketing munkatárs

A Direct Marketing (magyarul direkt marketing) olyan eszköz a vállalatok kezében, melynek segítségével közvetlenül kommunikálhatják termékeik vagy szolgáltatásaik értékeit a fogyasztók felé. Ide tartozik a direct mail (DM levelek) szolgáltatás, mely magában foglalja a szövegírást, a kreatív tervezést, kivitelezést, postázást, válaszok fogadását és elemzését, az adatbázis-építés és menedzsment a különböző promóciók kialakítása és alkalmazása, az image-kampányok, a telemarketing- és a nyomdai szolgáltatások (pl. kiadványszerkesztés).

ERP Consultant

Az ERP az Enterprise Resource Planning angol nyelvű rövidítése, amely magyarul vállalati erőforrás-tervezést jelent. Az ERP rendszerek a vállalaton belül felmerülő egyes funkciókat: humánerőforrás, marketing, pénzügy, logisztika, stb. fogják össze egy egységes rendszerbe és az egyes tranzakciókat egységesen és integráltan kezelhetővé teszik.

Executive assistant – Menedzser asszisztens

Menedzser-asszisztensként is hívják ezt a pozíciót. Az Executive assistant egy vállalati felsővezető titkára. Nem szükséges felsőfokú végzettség a pozícióhoz, elegendő az érettségi, viszont a megbízható színvonalas nyelvtudás , a gördülékeny magyar és (leggyakrabban) angol kommunikáció írásban és szóban fontos elvárás. Támogatja a vezető napi szintű munkáját leginkább adminisztrációs feladatok elvégzésével. Aktívan részt vesz a különböző beszámolók és riportok elkészítésében. Megszervezi a vezetői megbeszéléseket, segít a vendégek fogadásában.

Facility Manager – Üzemeltetési vezető

Ha egy álláshirdetésben Facility Manager munkatársat keresnek, akkor épület- vagy irodaház-üzemeltetési vezetőre gondolnak. Ez a szakember felelős az adott épület vagy épületek teljes körű üzemeltetéséért és a különböző szolgáltatások (pl. irodabérlet, takarítás) megszervezéséért.

Financial analyst

Pénzügyi elemzői pozíció. A vállalati döntéshozóknak szolgáltat a döntésekhez háttér információkat számításokat. Pénzügy szakon végzettek indulnak a legjobb esélyekkel erre a pozícióra. A piacon a BGF Pénzügyi és Számviteli Karának és a Közgáz pénzügy szakának a diplomája számít előnynek.

Financial Controller - Pénzügyi kontroller

A pozíció sokszor nem egyértelmű. Előfordul,, hogy a főkönyvelő mellett dolgozik, máshol a kihelyezett könyvelés mellett a teljes jelentéskészítésért felel a számviteli folyamatok ellenőrzése mellett. Alapvetően erős számviteli ismeret és kontrolling vagy auditori háttér szükséges hozzá, preferáltan mindhárom együtt. Mindenképpen felsőfokú gazdasági végzettség és minimum 3-5 év tapasztalat szükséges, erős tárgyalási szintű angol nyelvtudás mellett.

Financial manager, CFO (Chief Financial Officer) – Pénzügyi/gazdasági vezető

A cég teljes gazdasági területének – melybe beletartozik a pénzügy, a számvitel, a kontrolling, belső ellenőrzés és a gazdasági informatika – felelőse. Közreműködik a cég stratégiai tervének kialakításában, a stratégiai tervezés támogatásához információt nyújt. Részt vesz az operatív pénzügyi feladatok elvégzésében, illetve irányítja az ezt végző munkatársakat.

General manager/Managing director/CEO (Chief Executive Officer) - Ügyvezető igazgató/vezérigazgató

Managing director (ügyvezető igazgató) pozícióról beszélhetünk Kft.-k, Bt.-k esetében. CEO (vezérigazgató) pozíció pedig Zrt.-k vagy Nyrt.-k esetében fordul elő.
Mindkét megnevezés a cégek első számú vezetőjét jelöli, közvetlen beszámolási kötelezettséggel a tulajdonos(ok) felé. Feladatai ennek megfelelően a funkcionális vezetőkön keresztül a cég teljes körű irányítása, a működési folyamatok meghatározása. Ő dolgozza ki a stratégiai, fejlesztési és operatív célokat és gyakorolja a munkáltatói jogokat. Üzleti tervet, beszámolókat és értékeléseket készít. Az adott szituáció függvényében feladatai jelentősen kiegészülhetnek egyéb területekkel is pl. cégátalakítás, -bevezetés, stb.

HR (Human Resources) Manager – Emberi erőforrás vezető

Az emberi erőforrás (humán erőforrás, HR) tevékenység vezetője. A különböző HR-területek pl. bérszámfejtés, munkaügy, kiválasztás-toborzás, tréning, stb. munkáját irányítja. Felelős a HR folyamatok megszervezéséért, az éves tervek elkészítéséért. Kialakítja a jövedelem és kompenzációs, valamint a teljesítményértékelési rendszert.
Tagja a helyi szintű vezetésnek, illetve nemzetközi cég esetén folyamatos kapcsolattartási feladatai vannak a külföldi HR vezetőkkel.

HR-generalist – Általános HR munkatárs

A vállalat humánerőforrás-osztályának munkatársa, nem specializálódott egyetlen HR-feladat ellátására. Ellátja többek közt a toborzás-kiválasztás feladatait, munkatársak beléptetésének ügyintézését, a munkaköri leírások karbantartását, valamint a teljesítményértékelési és a cafeteria rendszer karbantartását. Feladatai közé tartozik a toborzás, kiválasztás, a tréningek szervezése és a juttatási kompenzációs csomagok kialakítása. A HR-szakon végzettek a legtöbb esetben HR- asszisztensként kezdik a munkájukat, ezután léphetnek feljebb HR specialistává, majd HR-generalistává.

Industrial Engineer

Olyan mérnök, aki az ipari mérnökségen belül a gyártást támogatja hatékonyságelemzéssel és -növeléssel, ergonómiai tervezéssel, munkaköri leírások készítésével, sortervezéssel stb. Fő feladata a gyártás hatékonyabbá tétele, szorosan együttműködve a gyártás minden területével. Az ipari mérnök általában egy nagyobb gyártó cég egy adott szegmensében dolgozik, és felette a mérnökség vezető áll. A pozíció betöltéséhez mindenképpen felsőfokú műszaki, elsősorban gépészmérnöki végzettség szükséges, valamint a vállalat nemzetközi hátterétől függően minimum egy közepes szintű nyelvtudás.

IT architect

Semmi köze az építészethez. Fő feladata a rendszertervezés, egy-egy komplex fejlesztésnél a részfeladatok összeállítása, a munka menetének átlátása, a projektvezetők munkájának segítése. Semmiképpen sem kezdő pozíció, 3-5 éves szakmai tapasztalat szükséges hozzá nagyobb fejlesztői csapatokban való részvétellel.

Internal Auditor – Belső ellenőr

A menedzsment által működtetett vezetési, kockázatkezelési és kontroll folyamatokról folyamatos, szakszerű és objektív értékelést nyújt, független tevékenységével biztosítékot szolgáltat a működés hatékonyságának erősítése, a kitűzött célok elérése érdekében.

IT (Information Technologies) Business Analyst

A Business Analyst megnevezésnek magyarul leginkább az üzleti elemző pozíciónév felel meg. Az elemzők kapcsolatot tartanak a vállalat egyes üzleti egységei és az informatikai részleg között. A feladatuk egyfajta „tolmács-szerep” ellátása, azaz felmérik az egyes divíziók (ügyfélszolgálat, pénzügy, marketing stb.) üzleti igényeit és ezt fordítják le az informatika nyelvére, azaz IT követelményrendszerré, specifikációvá alakítják át.

IT Help Desk

A Help Deskesek az egyszerűbb informatikai problémákra adnak válaszokat. Sokan közülük nem informatikai végzettségűek, csak kiképezték őket az adott területen potenciálisan felmerülő kérdések és problémák megválaszolására. Amennyiben a probléma megoldása komolyabb szaktudást, vagy több időt igényel, akkor a Help Desk továbbítja a beérkező kérdést az adott szakmai területre.

IT Manager – Informatikai vezető

A cég informatikai részlegének, csapatának vezetéséért felelős. Feladata a fejlesztők, informatikai karbantartók munkájának ellenőrzése, az általuk nyújtott szolgáltatások folyamatos fejlesztése. Folyamatosan nyomon követi a cég belső informatikai működését, javaslatokat fogalmaz meg a vezetőség felé a fejlesztésekre vonatkozóan. Felügyeli az informatikai projektek tervezését, kivitelezését és a korszerű üzleti alkalmazások bevezetését.

IT Service Manager

A cég informatikai részlegéért felelős, többéves menedzsment tapasztalattal rendelkező vezető. Abban különbözik a hagyományos IT managertől, hogy ő maga is részt vállal a cég termékeinek, szolgáltatásainak reprezentálásban.

Key Account Manager – Kiemelt ügyfélkapcsolati vezető

A kiemelt ügyfélkapcsolati vezető a cég legnagyobb forgalmat bonyolító (vagy más szempontból kiemelt) ügyfeleivel tartja a kapcsolatot. Nagyobb jogosítványai vannak az üzletkötőkéinél: a megbízók egyedi igényeihez alkalmazkodva köthet szerződést, árkedvezményt adhat, kampányokat szervezhet.

LAN (Local Area Network) Manager

A LAN menedzser a helyi számítógép-hálózatért felelős vezető. Feladata az adott cégnél lévő számítógép-hálózat fennakadás nélküli üzemeltetése. A folyamat a hálózat megtervezésétől kezdődik és a hálózat fizikai megvalósításáig tart. Kisebb cégeknél a LAN Manager egyedül végzi a munkáját, míg több száz számítógép-felhasználói vállalati környezetben általában a rendszeradminisztrátorok tartoznak alá.

Logistics assistant – Logisztikai asszisztens

Pályakezdők, 1-2 éves tapasztalattal rendelkezők pályáznak általában erre a pozícióra. Feladataik közé tartozik az exporthoz és importhoz szükséges dokumentumok előkészítése, a szállítmányozás szervezése, a raktárkészletek felügyelete, riportok készítése a logisztikai vezető felé.

Logistics manager/director – Logisztikai vezető

Egy vállalatnál a logisztikai osztály vezetője. Koordinálja a munkát, összeállítja a részleg költségvetését, beszámolót készít a gazdasági vezetőnek, megtervezi a raktározást, annak költségeire számításokat végez, szerződéseket köt.

Logistics Planner

A Logistics Planner megnevezés kétféle pozíciót takar. Gyártó cégek esetében a termeléshez szükséges összes erőforrás megtervezését jelenti. A tervező feladata, hogy az értékesítési előrejelzések alapján, az időtényező figyelembevételével kiszámítsa és ütemezze a legyártandó termékmennyiséget, továbbá a termékek előállításához szükséges egyéb erőforrásigényt.

Office Manager - Irodavezető

Az Office Manager megfogalmazás irodavezető munkakört takar. Az irodavezető felelős az iroda zökkenőmentes működéséért, vagyis kezeli a beérkező telefonhívásokat, faxokat, postát, emaileket, beszerzi a szükséges irodai eszközöket, napi kapcsolatban áll a cég partnereivel és az üzemeltetéssel, heti és havi jelentéseket készít a vezetőség részére az aktuális irodai tevékenységről.

Operations Manager

Nemzetközi, több irodából álló cégeknél többéves menedzsment tapasztalattal rendelkező személy, akinek többek között a helyi/regionális csapat (egy adott divíziónak) mindennapos vezetése, motiválása, a cég mindennapi problémáinak megoldása a feladata.

PR (Public Relations) Manager – Kommunikációs vezető

Feladata a vállalat külső és belső kapcsolatainak és kommunikációjának szervezése, a szponzorációs stratégia megalkotása és kivitelezése. Kezeli a cég médiakapcsolatait, együttműködik a lakossági és üzleti kampányok megvalósításában. Gyakran tanácsadói szerepet is játszik a cég felső vezetői mellett, melynek során kommunikációs szerepekre készíti fel őket.

Product Safety Manager – Termékbiztonsági vezető

A munka célja a termékek forgalmazásával kapcsolatos tevékenységek szakmai felügyelete termékbiztonsági és törvényességi szempontból. A pozíció főbb feladatai: a termékek minőségfelügyeletének koordinálása, részvétel a termékfejlesztési folyamatban, vonatkozó jogszabályi változások követése, a termékek forgalmazásának felügyelete törvényességi szempontból, hatósági határozatok validálása, válaszlépések definiálása, termékbiztonsággal kapcsolatos policy-k készítése, egyéb vonatkozó belső dokumentációk szakmai felülvizsgálata.

Production Manager – Termelési vezető

Nagy gyártó vállalatok akár több száz fős termelési bázisát összefogó, vezető munkatárs a szervezet egyik kulcsembere. Feladata az adott gyáregység teljes termelési tevékenységének szervezése, ellenőrzése és irányítása. Folyamatosan hozzájárul a technológiai, műszaki fejlesztések megvalósításához a termelés hatékonyságának és minőségének javítása érdekében. Ügyel a termelésben előforduló hibák kiküszöbölésére és a hatékonyság folyamatos fejlesztésére. Részt vesz az erőforrás-szükséglet, technológiai, logisztikai tervezési döntések meghozásában.

Property Manager – Ingatlankezelési vezető

Feladata a vállalati ingatlanvagyon teljes körű kezelése, pénzügyi és üzemeltetési feladatok felügyelete és irányítása. Tárgyal a bérlőkkel, kezeli a meglévő bérleti szerződéseket és újakat köt. Ellenőrzi az ingatlan(ok) szolgáltatásait, menedzseli az alvállalkozói szerződéskötéseket. A műszaki szakemberekkel együttműködve tervezi meg az épületek felújítását, karbantartását, a további befektetéseket, valamint elkészíti ezek költségvetését. Javaslatokat tesz a vállalati ingatlanok hosszú távú kihasználásra.

Purchasing Manager – Beszerzési vezető

Beszállítók értékelése, kiválasztása, árajánlatok monitorozása, új partnerkapcsolatok kiépítése, ártárgyalások levezetése jelentik fő feladatait. Megállapítja a szerződések feltételeit és megköti a szerződéseket az alvállalkozó partnerekkel. Áttekinti a meglévő struktúrát és a piaci stratégia függvényében javaslatot tesz a szükséges változtatásokra a nyereség növelése érdekében.

Product Manager - Termékmenedzser

A termékmenedzser foglalkozik egy vagy több termék képviseletével, mely vállalatonként eltérően egyaránt jelenthet marketing, értékesítési és operatív feladatokat. Pl. új termékek bevezetése, forgalomnövelő kampányok és szakmai rendezvények szervezése, szakmai brosúrák, szóróanyagok elkészítése, árurendelés, logisztika. Folyamatosan kapcsolatban van a különböző társosztályokkal nemzetközi szinten is.

Quality Manager – Minőségbiztosítási vezető

Ideális esetben az ügyvezető igazgató alatt közvetlenül a cég teljes minőségügyi tevékenységéért, rendszeréért felel. Munkája a beszerzéstől a teljes folyamatokra vonatkozó szabályokon, előírások elkészítésén, betartásán, fejlesztésén át az ellenőrzésig terjed. Elsősorban termelő, de kereskedelmi vagy szolgáltató cégekre is vonatkozhat.

Recruiter – Kiválasztásért felelős munkatárs

Olyan szakember, aki egy cégnél kifejezetten az új kollégák felvételével foglalkozik a hirdetések feladásától egészen a belépésig. Egy általános humánerőforrás szakemberhez képest specializáltabb a szerepe. Akkor foglalkoztat egy cég ilyen munkaerőt, ha nagy létszámú bővülés (pl.: üzemnyitás) vagy folyamatos munkaerő szükséglet (pl.: nagy fluktuáció) jellemzi az adott céget. A HR ismereteken kívül fontos az adott szektor ismerete is, hiszen napi feladata, hogy megfelelő képzettségű, szaktudású munkaerőt toborozzon.

Researcher

Emberi- erőforrás közvetítő cégnél tevékenykedő egyén, aki szorosan együttműködik a fejvadásszal a megfelelő jelöltek felkutatásában. Kiválogatja a pozícióra beérkezett önéletrajzokat, illetve direkt módon potenciális jelölteket kutat föl, melyekből ún. „short-listet” készít, majd átadja a fejvadásznak további szűrésre, időpont egyeztetésre.

Sales Development Manager (FMCG) – Értékesítés Fejlesztési Vezető

Szervezeten belül a Kereskedelmi és/vagy Logisztikai Igazgatósághoz tartozik. A munkakör célja biztosítani az adott csatornán belül a hatékony erőforrás felhasználást a vállalati stratégiának, a volumen és profitelvárási céloknak megfelelően, összhangban a vevői és társosztályok elvárásaival. Felelős a változó piaci, kereskedelmi igényeknek megfelelő csatorna fejlesztési célok előkészítéséért és végrehajtásáért. A pozíció főbb feladatai a csatornát érintő piaci adatok, információk elemzése, következtetések, javaslatok megfogalmazása. Rendszeres területlátogatás során a piaci trendek, kereskedői szokások, struktúrák változásának nyomon követése. Együttműködés a Marketing Osztállyal a csatornát érintő márkatervekkel kapcsolatosan, a Trade Marketing Osztállyal pedig a POS felhasználással és fejlesztéssel kapcsolatosan. Fejlesztéshez kapcsolódó projektek vezetése, koordinálása, megvalósításának utánkövetése, értékelése, visszacsatolása a folyamatos fejlődést figyelembe véve.

Sales Manager – Értékesítési vezető

A vállalat termékeinek értékesítéséért felelős csapat vezetője. Feladatkörébe tartozik az értékesítési stratégia alakítása, a tervezett árbevétel biztosítása, a csapat vezetése, a munka koordinálása, éves keretszerződések megkötése is.

Sales Representative - Üzletkötő/értékesítési munkatárs

Feladata a cég termékeinek értékesítése, meghatározott bevétel produkálása. Függően a cég értékesítési stratégiájától különböző szempontok szerint meghatározott területért felelős (pl. földrajzi, iparági, stb.), melyen belül mind a meglévő ügyfélkapcsolatok ápolása, mind az újak kialakítása feladatkörébe tartozik.

Sales Engineer - Értékesítő mérnök/mérnök üzletkötő

Kimondottan műszaki termékkörrel vagy szolgáltatásokkal rendelkező cégeknél megjelenő pozíció, mely értékesítő és támogató funkciókat is magában foglal. Nemcsak eladja a termékeket, szolgáltatásokat, hanem műszaki segítséget is nyújt a vevők számára.

SAP Consultant – SAP (vállalatirányítási rendszer) tanácsadó

Szolgáltatói oldalon az adott vállalatirányítási rendszer bevezetésében, testre szabásában, fejlesztésében nyújt segítséget az ügyfél számára. Mindennapi munkája során a rendszer moduljait (HR, pénzügyi modul) alakítja át, oly módon, hogy az az ügyfélnek tökéletesen megfeleljen. Vállalati oldalon a fent leírt rendszer cégen belüli bevezetését, a funkciók testre szabását, gyakran a felhasználók számára történő betanítását is végzik.

SQA (Supplier Quality Assurance) Engineer - Beszállítói minőségbiztosítási mérnök

Legfontosabb feladata a beszállítókkal való kapcsolattartás a gyártásban előforduló minőségügyi kérdésekben. Munkája során folyamatosan ellenőrzi, illetve auditálja a cég beszállítóit, és amennyiben a gyártásból valamilyen reklamáció merülne fel a beszállított termékkel, úgy ő felel a javítóintézkedések megtételéért, nyomon követéséért. Új termékek bevezetésénél is ő felel az első minták bevizsgálásáért, és az ehhez kötődő minőségi támogatásért. Manapság a legtöbb vállalat villamos/gépész végzettséggel, illetve minőségbiztosítási szakmérnöki képesítéssel keresi az SQA mérnököket. Munkájukhoz a külföldi beszállítókkal való tárgyalások miatt elengedhetetlen az angol vagy német nyelv tárgyalás szintű ismerete. Mindezek mellett az ideális SQA mérnök rendszerszemléletű, jó problémamegoldó, illetve jó tárgyalási készséggel rendelkezik.

Supply chain specialist

A supply chain kifejezés magyarul hozzávetőlegesen ellátási láncként fordítható. Elsősorban termelő, de időnként kereskedelmi vállalatoknál gyakori ennek a pozíciónak a megnevezése. A Supply Chain Manager közvetlen munkatársaként szakmai feladatokat végez. Feladata a termelés teljes logisztikai folyamatának nyomon követése, a beszerzéstől a kiszállításig.

System Architect - Rendszerfejlesztő

Széles technológiai ismeretekkel rendelkezik, legalább egy szakterületen pedig professzionális a tudása. Gyakorlott fejlesztő, jól kommunikál az ügyfelekkel és a fejlesztőkkel egyaránt. Feladata az ügyfél igényeinek illetve létező informatikai infrastruktúrájának ismeretében meghatározni a fejlesztendő rendszer hardver és/vagy szoftver követelményit, kijelölni a fejlesztések irányát.

Feladata a rendszer architektúrájának megtervezése és dokumentálása, a fejlesztéshez szükséges emberi és műszaki erőforrások és költségek megállapítása a projekt méretétől függően egyedül, illetve maximum néhány fős tervezői csapat tagjaként. Gyakran a megtervezett rendszer prototípusát is megvalósítja. A fejlesztő cég méretétől függően a projekt vezetését is elláthatja, illetve részt vehet a projekt követelmények analízisében, mint tanácsadó. Mivel szakterületén állandóan friss tudásra van szüksége ezért elengedhetetlen az angol nyelvtudás.

Technical Architect

Rangidős képviselője egy vállalat technikai részlegének, aki kapcsolatot létesít a rendszerszervezőkkel, adatbázis adminisztrátorokkal és az egyéb számítástechnikai részlegekkel. Érzékeli a rendszer elvárásait és működési követelményeit, mely alapján megalkotja a hardverrészek topológiáját, és felállítja a tesztelési, fejlesztési környezetet.

Technical Support Specialist

Műszaki támogatói pozíció, a már értékesített termékek bemutatásával, szervizelésével, fejlesztésével foglalkozik. Adott esetben tréningeket is tart az ügyfeleknek, amely során megismerteti az eladott terméket. Két-három éves tapasztalat nélkül nem igazán pályázható a pozíció.

Telemarketing/Telesales Executive - Telefonos értékesítő munkatárs

Fő feladata kimenő hívások kezdeményezése új ügyfélkapcsolatok kialakítása vagy a meglévőek fenntartása céljából. A pozíció a hívásokhoz kapcsolódó adminisztratív és ügyintézési (pl. ajánlatadás, szerződések előkészítése, stb.) feladatokat is magában foglalja. Rendszerint szoros együttműködésben végzi munkáját a többi értékesítő kollégával.

Tester

A tesztelők a szoftvertermékek ügyviteli illetve funkcionális tesztelésén dolgoznak. Ők ellenőrzik, hogy a szoftvereket lehetőleg hiba nélkül adják át a megrendelőnek. Ők dolgozzák ki a tesztmetódusokat (léteznek manuális és automatikus tesztek is), adminisztrálják a tesztelési folyamatokat, kapcsolatot tartanak a fejlesztőkkel és a termékmenedzserekkel.

Trainer - Tréner/oktató

Szolgáltatói és vállalati oldalon egyaránt találkozhatunk vele. A tréner az a szakember, aki egy szervezet, vagy munkatárs-csoport képzési/fejlesztési igényeit felméri, képzési terveket dolgoz ki különböző tárgykörökben . Ezeket a képzéseket a tréner tartja a munkatársak számára, melyekhez a készségek elsajátítását segítő írásos anyagokat állít össze. Szerepe a munkatársak képességeink fejlesztésén és javításán keresztül a vállalati célok hatékonyabb teljesítését is szolgálja.

 

<< Vissza