Man at Work - Blog -  A visszahúzódó személyiségek is lehetnek sikeresek

Állásinterjúra készülsz, de izgulsz, mert visszahúzódó embernek tartod magad? Nincs ok az aggodalomra, hiszen az introvertált személyiségtípus is lehet nyerő, csak külön stratégia szükséges a sikerhez.

Man at Work - Blog -  A visszahúzódó személyiségek is lehetnek sikeresek

A témával foglalkozó cikkek legtöbbjében azt javasolják az állásinterjúra készülő jelölteknek, hogy legyenek magabiztosak, határozottak, s lehetőség szerint ők irányítsák a beszélgetést. Könnyű ezt mondani, vallják a visszahúzódó személyiségjegyekkel bíró emberek. Jó hír, hogy ők is lehetnek sikeresek egy ilyen helyzetben, mutatjuk is hogyan!

Az első és legfontosabb a felkészülés, ezzel alapozzuk meg a sikerünket. A megfelelő mentális és fizikális állapot alap, ezt nem is érdemes ecsetelni. Ha valaki hajnalig dorbézol egy állásinterjú előtt, az ne várja, hogy felvegyék. Inkább nézzünk utána még egyszer az adott cégnek, hogy képben legyünk minden témában, s érdemes megtervezni az útvonalat is az állásinterjú helyszínére, így nem kell azon izgulnunk, hogy odaérünk–e időben. Készítsünk részletes portfóliót eddigi munkáinkról, szedjük össze egy mappába díjainkat, okleveleinket. Ezeket a kellő pillanatban meg tudjuk mutatni a HR-esnek referenciaként.

Ha mindennel megvagyunk, jöhet maga az állásinterjú. A visszahúzódó jelöltek könnyen leblokkolhatnak, ha egy 3-4 fős társaság előtt kell beszélniük az interjú során. Mielőtt belépünk a terembe, értékeljük át a helyzetet: ne úgy gondoljunk a jelenlévőkre, mint csoportra, hanem úgy, mint 1-1 szakemberre, akikkel külön-külön lesz alkalmunk szót váltani. Próbáljunk tudatosan figyelni arra, hogy mindenkivel szemkontaktust teremtsünk. Ha kell, minden válasz előtt nézzünk rá az előttünk ülők mindegyikére.

Akkor kecsegtet sikerrel egy állásinterjú, ha úgymond el tudjuk adni magunkat. Na persze ez az a kifejezés, amitől egy visszahúzódó figurának a hátán is feláll a szőr. Gondoljunk tehát másképp az egészre! Ne úgy vegyük, hogy magunkat kell fényeznünk, helyette tekintsünk úgy a kérdésre, hogy arra kíváncsiak, milyen tudással rendelkezünk és mivel tudnánk hozzájárulni az új helyen a cég sikeréhez. Így máris nem tűnik olyan félelmetesnek a dolog.

Ne feledjük, hogy az introvertált személyiséggel rendelkezők ugyanolyan eséllyel indulnak az állásért, csak más dolgokra kell figyelniük a felkészülésnél, mint az extrovertáltaknak. Használjuk ki erősségeinket, mint például a részletekre való odafigyelés, az empátia és mások meghallgatásának képessége.