Man at Work - Blog - Nem találsz állást? Nem szabad kétségbe esni!

Amikor huzamosabb ideje nem találunk állást, még az is kétségbeeshet, aki született optimista. Pedig nem érdemes csüggedni, mutatjuk is miért.

Man at Work - Blog - Nem találsz állást? Nem szabad kétségbe esni!

Ugyan munkát találni nem oly nehéz ma Magyarországon, ám ahhoz, hogy ráleljünk álmaink állására bizony türelemre van szükség. Megeshet, hogy legalább fél évbe telik, amíg számunkra minden szempontból megfelelő új állást találunk, s a vontatott, olykor véget nem érőnek tűnő kutakodás nagyban befolyásolhatja mindennapi hangulatunkat. A szaknyelv ezt álláskeresési depresszióként tartja nyilván, ám jó hír, hogy nem kell feladnunk és belesüppedni az önsajnálatba, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat.

Elsőként például gondolj arra, mennyi mindent tettél eddig az új állás érdekében. Sőt, ne csak gondolj rá, hanem írj is le mindent egy papírra. Minden e-mailt, telefonhívást, elolvasott cikket. Ha befejezted, adj magadnak egy jól megérdemelt vállveregetést. Hidd el, segíteni fog, hogy kicsit jobban érezd magad.

Gondolkozz pozitívan! Tehát nézd a dolgok jó oldalát, vagy legalábbis próbáld meg. Az sem rossz, ha pozitív emberekkel veszed körbe magad. Ők segítenek abban, hogy jól kezeld a helyzeted, s támogatást adnak, amikor szükséged van rá.

Készíts akciótervet! Erre azért van szükség, mert a napi, heti teendők segítenek megőrizni a lendületet, és megadják az előrehaladás érzetét. A teljesítenivalók kipipálása egy listán pedig megnyugvást nyújt. Fontos azonban, hogy ragaszkodj is az előre elkészített tervhez, mert ha már az első nap másképp csinálsz mindet, akkor megette a fene az egészet.

Ha úgy érzed egyedül nem jutsz sikerre, bátran kérj segítséget! Akár szakemberektől, akik segíthetnek abban, hogy jobban „el tudd adni” a tudásod és tapasztalatod, de a barátokhoz, ismerősökhöz is nyugodtan fordulhatsz. Ne feledd, egyáltalán nem szégyen munka nélkül lenni. Minél több ember tud arról, hogy állást keresel, annál több lehetőséged lesz arra, hogy rátalálj a neked való munkára.

Tanulj a kudarcból is! Ha visszautasítanak, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy kitaláld, miért történt mindez. Bármilyen nehéznek is tűnik ez, az önbecsülésed növekedni fog attól, ha van elég bátorságod szembenézni a nem éppen kellemes helyzettel, ráadásul – amennyiben szükséges – alkalmad lesz kijavítani a hibáidat a következő alkalommal.