Man at Work - 10 tuti tipp pályakezdő álláskeresőknek - amivel sikerre viheted az álláspályázatod

Man at Work - 10 tuti tipp pályakezdő álláskeresőknek - amivel sikerre viheted az álláspályázatod

Szinte biztos vagyok benne, hogy hamarosan Nálad is elérkezik az idő arra, hogy munkát kell találnod. Ehhez pedig bizony szükséged lesz egy korrekt és ütős önéletrajzra. Amikor első cikkem tartalmán kezdtem gondolkodni, azon morfondíroztam, hogy hányféle formában és terjedelemben, hányféle stílusban íródott, hány ezer CV-t is olvastam el a pályám során! És vajon hányféle típushibát lehet kikerülni azzal, ha kellő gondossággal figyelsz az elkészítésére?

Tudod, a gyakorlott személyügyes kolléga szeme olyan éles, mint a sasé! Helyesírási hibák, valótlan adatok és értelmetlen összefüggések sem kerülik el a figyelmét. Néha egészen meglepő, egyébként evidensnek tűnő hibákat véthetnek a jelentkezők.

Így jött az ötlet, hogy a Man at Work Kft. HR tanácsadóinak tapasztalatai alapján, egy szűkített, 10 pontos listába foglaljam - szakember szemmel - mit kell tenned ahhoz, hogy ezeket könnyedén elkerüld:

 1. Legyen az önéletrajzod egyedi, hogy tényleg Rólad szóljon! Rémálmaimban a CV adatbázisunkban található pályázatok - a személyi adatoktól eltekintve - egyformára sikeredett önéletrajzok! Szóval nem feltétlenül jó az a „sablon”!
   
 2. Az önéletrajzban szereplő adatok mindig a Rád jellemző valóságot tükrözzék! Felesleges füllenteni! Könnyedén ellenőrizhetik a nyelvtudásod és a számítógépes ismereteidet is! Az sem túl jó ómen, ha nem tudod fejből a szakdolgozatod címét!
   
 3. A motivációs leveled ne egy internetes álláskeresési fórumról letöltött formalevél legyen! Egyszer csak azt vettük észre, hogy már szinte mindenki csapatjátékos, kiváló a kommunikációs készsége és átlagon felüli a munkabírása. Ezt ugye te sem hiszed el?
   
 4. Mindig csatold a pályázati kiírás feltételeiben megjelölt dokumentumokat, még az e-mail-es jelentkezéshez is! Bármilyen furcsa, és még az is lehet, hogy mosolyogsz most rajta, de napi szinten fordul elő, hogy az e-mail-en érkező jelentkezésből még az önéletrajz is kimarad! Így tényleg nehéz érvényesülni az álláskeresők piacán!
   
 5. A kísérőlevelet annak a munkáltatónak címezd, ahova a jelentkezésedet szánod! Te is sértésnek vennéd, ha a szomszédodat keresné nálad azzal egy munkáltató, hogy övé az állás!
   
 6. Ne felejtsd el feltüntetni a neved és az elérhetőségeidet az önéletrajzban! Szerintem ezt felesleges magyarázni!
   
 7. Ha legalább kommunikációs szinten beszélsz valamely idegen nyelven, akkor célszerű a beszélt nyelvek mindegyikén elkészíteni az álláspályázatot! Tuti nyerő pont, ráadásul, ha tényleg te készítetted, akkor valószínűleg a nyelvi interjún is könnyedén veszed majd az akadályokat!
   
 8. Az idegen nyelvű CV sose legyen rövidebb a magyar nyelvűnél! Szerinted fatális tévedés azt gondolni, hogy nem egészen korrekt az a nyelvtudás?
   
 9. Futtasd végig a helyesírás-ellenőrzőt a pályázaton mielőtt elküldenéd!
   
 10. Gondosan olvasd át az álláshirdetést, és csak olyanra pályázz, amire úgy gondolod, hogy az elvárások alapján megfelelő lehetsz! Tudom, hogy nehéz pályakezdőként elhelyezkedni, de ami a 2 éves munkatapasztalatot illeti, azt pályakezdőként bizony nehéz felmutatni… pedig csak magadat kíméled meg a kellemetlen elutasítástól.

 

<< Vissza