Man at Work - Blog - Visszatérés a munkaerőpiacra

Az elmúlt tíz évben a munkavállalók 39 százaléka volt hosszabb-rövidebb ideig munkanélküli. Ezt az időszakot nagyrészt alkalmi munkával, esetleg új szakma elsajátításával, nyelvtanulással lehet és érdemes áthidalni, hogy minél könnyebb legyen a visszakerülés a munkaerőpiacra.

Man at Work - Blog - Visszatérés a munkaerőpiacra

A KSH adatai szerint a munkanélküliek 48 százaléka alkalmi munkát vállal, 43 százalék átképzésen vesz részt, 30 százalék pedig a nyelvtanulást választja. Érdekesség, hogy a nők inkább választják a képzést, míg a férfiak az alkalmi munkát és akár a külföldi munkavállalást.

A nyelvtanulás is jó stratégia, ugyanakkor a megkérdezett nyelviskolák azt nyilatkozták, hogy inkább jobb munkalehetőség vagy külföldi munkavállalás miatt választják a nyelvtanfolyamokat a felnőtt diákok.

Annyi bizonyos, több hónapba is telhet, amíg minden szempontból megfelelő új állást találunk. Persze tudjuk, jó lenne mindezt néhány hétre redukálni. Jó hír, hogy sok helyütt olyan mértékű mára a munkaerőhiány, hogy szinte pillanatok alatt találhatunk munkát. Rengeteg minden múlik az adott iparágtól, a jelenlegi gazdasági helyzettől és más egyéb személyes tényezőktől is, de egy biztos: a lassú, vontatott, olykor véget nem érőnek tűnő álláskeresés nagyban befolyásolhatja mindennapi hangulatunkat. A szaknyelv ezt álláskeresési depresszióként tartja nyilván.

Hiába a kezdeti sikertelenség, nem kell feladnunk és belesüppedni az önsajnálatba, inkább cselekedjünk!

Ha úgy érzed egyedül nem jutsz sikerre, bátran kérj segítséget! Akár szakemberektől, akik segíthetnek abban, hogy jobban „el tudd adni” a tudásod és tapasztalatod, de a barátokhoz, ismerősökhöz is nyugodtan fordulhatsz. Ne feledd, egyáltalán nem szégyen munka nélkül lenni. Minél több ember tud arról, hogy állást keresel, annál több lehetőséged lesz arra, hogy rátalálj a neked való munkára.

Tanulj a kudarcból is! Ha visszautasítanak, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy kitaláld, miért történt mindez. Bármilyen nehéznek is tűnik ez, az önbecsülésed növekedni fog attól, ha van elég bátorságod szembenézni a nem éppen kellemes helyzettel, ráadásul – amennyiben szükséges – alkalmad lesz kijavítani a hibáidat a következő alkalommal.