Man at Work - Blog - Time management, avagy hogyan oszd be hatékonyan az idődet

Néha úgy érzed, hogy elborítanak a feladatok, s nem látod a kiutat a rengeteg munkából? Az időd hatékonyabb beosztása lehet a kulcs a boldogsághoz. Ehhez azonban le kell vetkőznöd rossz szokásaidat.

Man at Work - Blog - Time management, avagy hogyan oszd be hatékonyan az idődet

Fontos, hogy tisztában legyél azokkal a figyelmeztető jelekkel, amelyek arra intenek, ideje kicsit jobban összeszedned magad. Amint hatékonyan bánsz az időddel, nemcsak profibb leszel a szakmádban, de boldogabbá és elégedettebbé is válsz az életedben.

A pontatlanság az első rossz szokás, s egyben ez az, ami a legtöbb embert érinti. Mindig késve érkezel, és elmulasztod a határidőket? Valószínű túl sok feladatot vállaltál el, vagy egyáltalán nem vagy képes átlátni, mennyi tevékenység fér bele egy adott időintervallumba. Mivel pontatlanságodnak nemcsak te, hanem mások is az áldozataivá válnak, kapcsolataid minőségére sincs jó hatással ez a tulajdonságod. A pontosság ugyanis a tisztelet jele, ha pedig folyton késel, azzal azt üzened, hogy nem tiszteled a másik idejét. Ha változtatni szeretnél, készíts pontos időtervet minden napra.

Emellett az is nagyon fontos, hogy készíts listát az elintéznivalókról. Ez nagyszerű módja annak, hogy emlékezz az elvégezendő feladatokra, és szervezett maradj a nap folyamán. Persze így is besűrűsödhetnek a feladatok, ezért minden reggel vizsgáld felül a listát, és válaszd ki a két legfontosabb feladatot, amit mindenképpen el kell végezned a nap végéig.

Persze mindehhez határozottságra van szükség. Mi történik, ha több lehetőséged adódik? Ha nem tudsz választani közülük egyet, akkor valószínű, hogy elaprózod magad, és ezzel elfecsérled az idődet. Pedig a legtöbb döntés megváltoztatható. Ne félj tehát döntéseket hozni, még akkor is, ha néha kellemetlen következményei lehetnek.

Az időgazdálkodás egyik legfontosabb lépése, hogy megtanulsz nemet mondani. A segítségnyújtás remek dolog, de ha mindig csak másokon segítesz, végül semmi időd nem marad magadra. Lehet, hogy először nehezedre esik majd, mert attól félsz, elveszíted mások szimpátiáját, de hidd el, érdemes önmagadért megtenned.