Man at Work - Blog - Öngondoskodás, avagy figyeljünk oda magunkra is

Ha megtanulunk odafigyelni magunkra, meghúzni az egészséges határokat, és saját igényeinknek megfelelően élni, akkor még a stresszesebb időkben is képesek leszünk hatékonyan és összeszedetten dolgozni.

Man at Work - Blog - Öngondoskodás, avagy figyeljünk oda magunkra is

Az öngondoskodás középpontjában az önmagunkhoz fűződő pozitív viszonyunk áll. A munkánk részeként ez azt jelenti, hogy tudjuk, mire van szükségünk ahhoz, hogy egy konstruktív, hatékony és hiteles személyiségrészünket éljük meg a mindennapok során. Az öngondoskodást általában munkán kívüli élményként tudjuk elképzelni, például egy wellness szolgáltatás vagy egy jóga óra keretében, pedig fontos, hogy a munkanapunknak is a természetes részévé váljon. Adunk néhány ötletet hogyan lehet megvalósítani mindezt.

Például érdemes minden reggel 15 percet szánni annak a három legfontosabb dolognak a számbavételére, amit aznap mindenképpen szeretnénk elvégezni. Ezután, amikor a kérések beérkeznek, fontoljuk meg, ezek mekkora hatást gyakorolnának a prioritásainkra, mielőtt mindenre automatikusan igent mondanánk.

Az egészséges és támogató kapcsolatok az öngondoskodás kritikus részei. Vegyük észre, ki az, aki elszipolyozza az energiánkat, és ki az, aki feltölt minket. Töltsünk több időt az utóbbiakkal, és állítsunk gátat az energiavámpíroknak. Azoknak a társaságát keressük, akik támogatnak és inspirálnak minket, és akik megértik, mit jelent egészségesen adni és kapni. Ugyanez vonatkozik a munkavégzésen kívüli kapcsolatokra is.

A környezetünk és a munkaterületünk jelentős hatást gyakorol a produktivitásunkra. Szellemileg sokkal több tisztaságot nyerünk, ha letakarítjuk az asztalunkat, és olyan képekkel, művészeti alkotásokkal gazdagítjuk, amelyek inspirálnak minket, vagy emlékeztetnek minket azokra a dolgokra, amelyek igazán számítanak.

Végezetül pedig ne legyünk restek, néha nyomjuk meg a szünet gombot, és tekintsünk vissza az előző hónapra vagy negyedévre, és nevezzük meg vagy írjuk le, mi ment jól, vagy mi volt különösen kielégítő. Ez a rövid áttekintés segíthet abban, hogy mi magunk és a csapatunk is szenvedélyesek maradjunk a munkánk iránt, és tisztában legyünk hozzáadott értékeinkkel.