Man at Work - Blog - Nyugodt alvás, fél egészség!

A nyugodt, pihentető alvás alapvetően fontos, ha a munkahelyen is jól akarsz teljesíteni. Ha nem így van, próbálj meg mielőbb változtatni. Az álmatlanság kezelése segít ráadásul a szorongás és a depresszió leküzdésében is.

Man at Work - Blog - Nyugodt alvás, fél egészség!

A felnőttek körülbelül egyharmada küzd álmatlansággal éjszakánként. Sokunk számára azonban ez csupán egy rövid élettartamú probléma, főképp a nehezebb, stresszesebb időszakokhoz kötött. A kóros álmatlanság azonban már más tészta, életünk minden területére kihat, s komoly következményekkel járhat.

Az álmatlanságban szenvedő emberek körében például nagyobb valószínűséggel fordulnak elő mentális problémák. Hogy mást nem mondjunk, a depresszió kialakulásának kockázata esetükben megduplázódik, de a pszichológiai rendellenességekkel küzdő egyénekre is jellemző, hogy általában rosszul alszanak.

A mentálhigiéniával foglalkozó szakemberek szerint az alvászavarok általában együtt járnak más pszichés nehézségekkel is, az álmatlanság lényegében egy következménye ezeknek. Vagyis azért nem tudunk aludni, mert például idegesek vagyunk, vagy a depresszió miatt nem vagyunk fizikailag aktívak a nap folyamán. E feltételezések szerint tehát a depresszió vagy a szorongás csökkenésével az alvás is automatikusan javulni fog, ám most úgy tűnik, hogy ez fordítva is igaz: az álmatlanság nem pusztán pszichológiai rendellenességek eredménye lehet, hanem akár okozhatja is ezeket.

De hogyan károsíthatja a mentális egészségünket az álmatlanság? Az alváshiány nagy hatással lehet mind a gondolataink tartalmára, mind pedig azok feldolgozására. Az ismétlődő negatív gondolati körök pedig negatív érzelmekhez vezetnek.  különösen akkor, ha éppen nehéz időket élünk.

Ha a pihentető alvás hosszú időn keresztül nem a társunk, érdemes segítséget keresnünk. Így nemcsak jobban fogunk aludni, hanem megmenthetjük magunkat rengeteg negatív következménytől is.