Man at Work - Blog - Ne tűnj strébernek az állásinterjún!

Tudjuk, s mi is több ízben leírtuk már, hogy állásinterjún alap, hogy fel kell készülni, s képben kell lenni az adott céget illetően. A túlzott stréberség azonban vissza is üthet.

Man at Work - Blog - Ne tűnj strébernek az állásinterjún!

Még mindig sokan vannak azonban, akik saját magukról ugyan ódákat tudnak zengeni, de a cégből nem készültek fel eléggé, vagyis nem tudnak kielégítő választ adni a kérdésre, miért pont ott szeretnének dolgozni, s azzal sincsenek tisztában, az adott munkáltató pontosan kit keres és miért. Emiatt nem tudják jól eladni magukat, vagyis meggyőzően bebizonyítani, hogy pont rájuk van szükség. Ők általában nem kapják meg a jó állásokat.

Mások – szerencsére egyre többen – tisztában vannak azzal, hogy a cégből is alaposan fel kell készülni, tudni kell, hogyan működik, mi a küldetése, milyen kihívásokkal kénytelen szembesülni. A megfelelő ismeretek megszerzéséhez tanulmányozni kell a céges honlapot, át kell fésülni a közösségi médiát, utána kell nézni, a vezetők mit nyilatkoztak legutóbb, merre tart a szektor a gazdasági lapok szerint és így tovább.

Mindez remek dolog, ám szakértők szerint nagyon fontos, hogy ezen a téren nem szabad túl okosnak mutatni magunkat. A fentiek fényében ez kissé furának tűnhet, ám gondoljunk csak bele: a cégek lojális munkatársat, és nem revizort keresnek, aki mindenbe beleüti az orrát, és kis túlzással azt is tudja, hova jár kirándulni az ügyvezető.

Persze tudni kell, kik irányítják a céget, mióta, honnan jöttek és milyen tapasztalattal. Az viszont nem tartozik rád, hány gyerekük van, mi a hobbijuk, hogy hívják a kutyájukat, s milyen kávét kérnek a büfében. Ezek személyes dolgok. Persze nem követsz el bűnt, ha tudod, de nem leszel szimpatikus, és az állásinterjún az asztal túlsó felén ülők arra fognak gondolni, hogy nem szeretnének ilyen emberrel együtt dolgozni.