Man at Work - Blog - Közös munka a pároddal?

Nem egyszerű eset, még akkor sem, ha egyébként a magánéletben kiválóan megértitek egymást. Mielőtt együtt dolgoznátok, közös vállalkozásba fognátok, érdemes átgondolni néhány dolgot, nehogy a kapcsolat lássa kárát az egésznek.

Man at Work - Blog - Közös munka a pároddal? 

Itt a blogon is több alkalommal írtunk arról, hogy mennyire fontos a munka-magánélet egyensúlyának megtalálása, illetve megtartása. Az uralkodó elmélet szerint a boldog, egészséges élet titka, ha a személyes életünket és karrierünket élesen különválasztjuk. Ehhez képest sokan döntenek úgy, hogy együtt szeretnének dolgozni. A kérdés adott: vajon hogyan tudjuk működőképessé tenni a közös munkát?

Kezdjük azzal a helyzettel, ha ugyanannál a cégnél kerestek munkát. Rossz hír, hogy HR-es szemszögből a házastársak alkalmazása nem annyira támogatott, némely munkakörben és pozícióban akár összeférhetetlenséget is jelenthet. Ezért készüljetek fel arra, hogy meg kell védenetek magatokat, és meggyőznötök a HR-est, miért ti vagytok az üdítő kivétel.

A munkáltatók leginkább attól félnek egy pár alkalmazásánál, hogy esetleg elkülönülnek a többi munkatárstól. Ezért ha ugyanabban az irodában dolgozunk, mint a házastársunk, akkor kemény erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy más csapattagokkal is szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki.

Persze az elsőre hátrányt jelentő helyzet akár még az előnyötökre is válhat. Hogyan? A munkavállalók alkalmazottaikban elsősorban a megbízhatóságot és a hűséget keresik, és a házasságotok akár arra is biztosíték lehet, hogy ti rendelkeztek ezekkel a tulajdonságokkal.

Ha megvan a munka, jöhetnek a dolgos mindennapok. Fontos betartanunk azt a szabályt is, hogy nem keverjük össze az otthoni életünket a munkával. Sose vigyünk személyes problémákat az irodába, és ne engedjük, hogy a munkahelyi stressz rányomja bélyegét az otthoni párkapcsolatunkra. A nem egyenlő szerepekkel vagy fizetéssel kapcsolatos negatív érzések sem maradhatnak megoldatlanul, máskülönben haragot, frusztrációt eredményezhetnek, és hosszú távon rossz hatással lehetnek a házasságra/kapcsolatra.