Man at Work - Blog - Hogyan írjak önéletrajzot, ha értékesítő vagyok?

Lehet eső, lehet hó, egy jó értékesítőre mindig van kereslet a munkaerő-piacon. Toborzásuk és kiválasztásuk azonban nagyon nehéz feladat. Ezért is fontos, hogy jól menedzseljük magunkat, egy jó értékesítői önéletrajz fél siker lehet, ha pályázunk egy zsíros állásra.

Man at Work - Blog - Hogyan írjak önéletrajzot, ha értékesítő vagyok? 

Azt minden bizonnyal senkinek sem kell elmagyaráznunk, hogy miképp épül fel egy önéletrajz, ezért inkább azzal kapcsolatban szeretnénk tippeket adni, hogy milyen, az általánostól eltérő elemeket érdemes elhelyezni a CV-ben, ha értékesítőként jelentkezünk egy munkára.

A legfontosabb talán az eredmények számszerűsítése!
Hogy miért? Egyszerű a válasz. Az értékesítés a bevételről szól, ezért a számszerűsíthető eredményekre helyezd a hangsúlyt az önéletrajzodban. Vázold fel a bevételeket, a piaci növekedést és a kulcsfontosságú teljesítménymutatókat. Fontos, hogy ne túlozzunk, a tapasztalt HR-esek ugyanis egy perc alatt kiszűrik az irreális adatokat, akkor meg leírtad magad náluk egy életre. Érdemes kiemelni az új pozíciókat, feladatokat, ügyfeleket és területeket is, hogy megmutasd leendő munkáltatódnak: képes vagy a fejlődésre.

Szintén fontos, hogy jelenítsd meg az iparágadban használt szoftverek ismeretét!
Ez a szakma is rohamosan fejlődik, s ne tagadjuk, a technológia kulcsfontosságú szerepet tölt be majdnem minden értékesítői állásban. Az olyan értékesítési eszközök, mint a CRM rendszer vagy az e-mailes nyomkövető eszközök a legtöbb értékesítő pozícióban általánosak. Győződj meg róla, hogy az önéletrajzod tartalmazza az értékesítési programok ismeretét, és tényleg tudod is ezeket használni.

Mindenképp jelezd, ha valamilyen szakmai díjat, elismerést kaptál a múltban!
Ha például a korábbi vállalatod elismert téged valamiért vagy egy szakmai szervezet díjazta törekvéseidet. A mások általi elismerés elkülöníthet téged a többi jelentkezőtől, és önéletrajzodnak egy kis komolyságot kölcsönöz.

Nagyon ügyelj a helyesírásra!
Ez tényleg fontos, nem viccelünk. Hiába egy jól megírt önéletrajz, ha tele van helyesírási hibával, elütéssel, helytelen megfogalmazással. Mielőtt kiküldenéd az önéletrajzot, ellenőrizd le a szavakat, a mondatszerkezeteket. Gondolj csak bele, hogy gondolkodik a HR-es? Ha egy jelentkező levelet sem tudsz helyesen megírni, akkor hogyan írnál a partnereknek?