Man at Work - Blog - Gyermekvállalás és karrier?

A gyerekek közötti ideális korkülönbség és a család anyagi teherbíró képessége mellett egyre jobban szerepet játszik egy harmadik tényező is a testvér vállalásakor: vajon hogyan hatna a család gyarapodása az édesanya karrierjére? Vissza tud –e menni dolgozni egyáltalán?

 

Man at Work - Blog - Gyermekvállalás és karrier?

A gyermekvállalás minden nő életében olyan esemény, mely függetlenül attól, hogy beosztottként vagy felsővezetőként, vidéken vagy a fővárosban dolgozik, a munkájára, a karrierjére óriási hatással lesz. Rövidebb-hosszabb időre mindenképpen kiesik a munkából, és feladatait, munkakörét valaki más fogja átvenni.

Egyre több anyuka látja át, hogy a rövid távollét és a gyors újbóli munkába állás segíthet a munkakör és a pozíció megtartásában, illetve a visszatérésben. Ha a főnökkel amúgy is jó a kapcsolat, és kellőképpen speciális tudással rendelkezik valaki, vagy vezetőként eleve élvez némi előjogot, jó karriert lehet építeni akár két gyermek mellett is.

Ami a visszatérést illeti, érdemes mindent előre megtervezni. A jól átgondolt stratégia átsegít a kezdeti nehézségeken, így nem lesz akkora sokk a visszatérés a munka világába.

Ha például van nagymama, nyert ügyünk van, de sajnos nincs mindenkinek ekkora szerencséje. A bölcsődét nagy körültekintéssel kell kiválasztani, nézzünk körül az interneten, kérdezzünk meg más anyukákat, a szomszédokat, a háziorvost, az égvilágon mindenkit, akitől használható információt kaphatunk. A rengeteg infó begyűjtése után – és anyagi lehetőségeinket mérlegelve – hallgassunk az ösztöneinkre a választásnál, mert ez a legjobb tanácsadó.

Szerencséje van annak a kismamának, akit visszavesznek az eredeti munkahelyére hasonló feltételekkel, mint a GYES előtt. Aki viszont kénytelen új munkahely után nézni, az ne elégedjen meg azzal, hogy a lehető legkorábban regisztrál a különféle állásportálokon, és aztán várja, hogy megérkezzen az értesítés a biztató hírrel. Aktivitásra van szükség! Be kell izzítani az informális csatornákat – család, barátok, ismerősök, korábbi kollégák –, mert a legtöbb álláslehetőségre így, még a hivatalos meghirdetésük előtt lehet lecsapni.

Az apukának jobban ki kell majd vennie a részét az otthoni teendőkből, miután a kismama visszamegy dolgozni. Miután megszületett az elhatározás, hogy visszamegyünk dolgozni, és már a dátum is megvan, a párunkkal szépen üljünk le, és vegyük sorra, kinek milyen teendői lesznek. Most is érdemes listát készíteni, mert ez lesz a sorvezető. Amikor beindul a két műszak, már nemigen marad idő a higgadt tervezésre!