Önéletrajz feltöltés
2016-01-05

A személyi jövedelemadó 2016. január 1-től 15 százalékra csökken.

Man at Work - Blog - Cafeteria 2016

Formai változások

A jövő év nagy újdonsága lesz, hogy 2016. január 1-től a papír alapú Erzsébet-utalványok mellé bevezetésre kerül az elektronikus plasztikkártya alapú Erzsébet Utalvány Plusz Kártya. Bár továbbra is megmaradnak a papír alapú utalványok, mégis érdemes megfontolni a kártya-forma választását, ugyanis az új rendszer mind a felhasználók, mind az elfogadóhelyek számára is számos előnyt biztosíthat.

Az Erzsébet Utalvány Plusz Kártya legfőbb előnyei:

A jelenleg 6 típusú – étkezés, ajándék, iskola, sport, kultúra és gyermekvédelmi – papír alapú Erzsébet-utalvány a kártya segítségével egyszerre lesz kezelhető, ami kevesebb adminisztrációt és rugalmasabb, gyorsabb vásárlást biztosít.
Minden olyan elfogadóhelyen használható lesz, ahol bankkártya terminál működik.
Az egyes alszámlákról (étkezés, ajándék, iskola, sport, kultúra és gyermekvédelmi-papír) elköltött összegek forintra pontosan kerülnek levonásra.
A kártyát PIN kód védi az illetéktelen felhasználástól, így biztonságosan használható, elvesztése esetén a bankkártyákhoz hasonlóan letiltható.
A kártya használat a felhasználóknak és az elfogadóhelyeknek is költségmentes lesz.
A kártya a kibocsátástól számított 3 évig érvényes, egyenlege és forgalmi adatai lekérdezhetőek.
Az egyes alszámlákra utalt juttatások felhasználási ideje megegyezik a papír alapú utalványokéval.

Béren kívüli juttatások

A személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentésére tekintettel a munkáltatók az idei évben érvényes 35,7 százalék helyett jövőre 34,51 százalék adóteher mellett biztosíthatják munkavállalóik számára cafeteria, azaz a béren kívüli juttatásokat. A kedvező adózás 2016-ban is kizárólag a béren kívüli juttatások egyedileg meghatározott értékhatárának és a 200 000 forintos éves keretösszeg (ide nem értve a SZÉP Kártyára utal összeget), valamint SZÉP Kártya esetén a 450 000 forintos rekreációs keretösszeg erejéig alkalmazható.

2016-ban az alábbi béren kívüli juttatási formák választhatóak:

Széchenyi Pihenő Kártyán adott juttatás: szálláshely alszámlán legfeljebb évi 225 000 forint; vendéglátás alszámlán legfeljebb évi 150 000 forint; szabadidő alszámlán legfeljebb évi 75 000 forint.
Erzsébet-utalvány havi 8 000 forintot meg nem haladó értékben.
A természetben biztosított munkahelyi étkeztetés havi 12 500 forintot meg nem haladó része.
Üdültetés a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében levő üdülőben a minimálbér összegét meg nem haladó értékben.
Az iskolakezdési támogatás a minimálbér 30 százalékának mértékéig.
A helyi utazási bérlet.
Az iskolarendszerű képzés átvállalt költsége a minimálbér 2,5-szereséig.
A munkáltató által havonta az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba a minimálbér 50 százalékát, az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba/önsegélyező pénztárba együttvéve a minimálbér 30 százalékát, a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe a minimálbér 50 százalékát meg nem haladóan fizetett munkáltatói/foglalkoztatói hozzájárulás.

A fent említett béren kívüli juttatások egyedi, illetve az éves keret- vagy rekreációs keret értékhatárait meghaladóan juttatott összege egyes meghatározott juttatásnak minősül, melyek összes adóterhe a jelenlegi 51,17 százalék helyett 2016-tól 49,98 százalék lesz.

(Forrás: www.kamaraonline.hu)