Man at Work - Blog - Hogyan szeressünk bele újra a munkánkba?

Mindenkivel megeshet, hogy a munkája már nem okoz örömet számára, s elveszíti a motivációját is. Kellemetlen helyzet, s később munkahelyváltáshoz vezethet. Szerencsére van mód a változtatásra, mutatjuk is hogyan!

Man at Work - Blog - Hogyan szeressünk bele újra a munkánkba?

Bármilyen szakmát vizsgálunk is, a munkavállalók kétharmada megtapasztalta már az elkötelezettség hiányát munkájában. Ennek számtalan oka lehet, azonban jó hír, hogy egy kis önvizsgálattal, némi tudatossággal, és néhány határozott lépéssel a kiábrándultságot pozitív hangulattá alakíthatjuk.

Először is tisztázzuk magunkban, hogy a munka nem csupán szükséges rossz az életünkben. Aztán legyünk magunkkal őszinték, s vizsgáljuk meg, hogy nem túl nagyok-e az elvárásaink a jelenlegi pozíciónkkal kapcsolatban. Érdemes felidéznünk, miért is választottuk az adott munkakört, illetve a kezdetekben mit szerettünk benne a legjobban.

Lehetséges, hogy az iparági tapasztalatok vagy a nemzetközi munkalehetőség vonzott minket, esetleg a továbbképzések vagy kapcsolati tőke miatt mondtuk igent, de az is előfordulhat, hogy saját vállalkozásunk beindításához elengedhetetlen tőke összegyűjtését terveztük célul. Ha még nem teljesítettük be tervünket, azt szem előtt tartva változtassunk hozzáállásunkon, és nyerjük vissza motivációnkat.

Jó hír, hogy sokszor már néhány apróbb változtatás is hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Ez lehet egy kényelmesebb irodai szék, egy alapos rendrakás az íróasztalon vagy egy heti egyszeri home office.

Persze az is lehet, hogy a közömbösségünket a felettesünk táplálja. Ilyenkor szűkösebbek a lehetőségeink, ám valahogy próbáljunk meg kikerülni a hatása alól. Kérjük át magunkat egy másik részlegre, vagy jelentkezzünk cégen belül egy olyan pozícióra, ahol másvalakinek kell beszámolnunk a munkánkról. Amennyiben pedig feladataink váltak automatikussá, számunkra, egyeztessünk vezetőnkkel a munkaköri feladataink változtatásáról, lehetséges ugyanis, hogy ő nem is tud arról, hogyan is érzünk munkánk egyes részei iránt. Merjünk változtatni, csak úgy lehetünk sikeresek és boldogak!