Man at Work - Blog - Változásmenedzsment – variálni, ügyesen!

Az élet minden területén folyamatosan változásban vagyunk. Csak egy része annyira lassú, hogy nem vesszük észre. Ami hirtelen és gyors, na az viszont meg tud viselni, ha mondjuk nem gyerekünk születése vagy a lottó ötös megnyerése az akció.

Man at Work - Blog - Változásmenedzsment – variálni, ügyesen!Friss kutatások bizonyítják, hogy mennyire sok múlik azon, hogy egy cég vezetése hogyan menedzseli le a cégen belüli átalakításokat, újításokat. A legtöbb esetben a kommunikáció miatt csúszhat el a folyamat. Ha nem időben szólnak a változásról, ha nem érthetően, ha nem jól szólítják meg a célcsoportot, ha az félreérthető, ha kihagynak valakiket, és még sorolhatnám, akkor a munkavállalók különböző módon ugyan, de megijednek, félni kezdnek, gyanakodni és szorongani, ami nagyon rossz hatással lesz a teljesítményükre, a munkahelyi kapcsolatokra és akár az egészségükre is.

A munkavállalók háromféleképpen reagálnak a változtatásra. Az egyik csoport úgy csinál, mintha semmi nem történne, ők a strucc típusba tartoznak. Elhitetik magukkal, hogy nincs miért félniük, nem néznek semerre, nem vesznek tudomást a dolgokról. A másik csapat kimutatja az érzelmeit. Erre nem tudok hasonlatot mondani, de ők dühöngnek, vagy látványosan szoronganak és félnek. A harmadik csoport szabotál, akcióba, ellenállásba lendül. Juszt is ragaszkodik a bevált módszerekhez.

Mindhárom típussal lehet mit kezdeni egy jó szakember vagy csapat segítségével. Az érzésekről beszélni kell, nyitottá teszik mindkét felet arra, hogy kommunikáljanak egymással. A változásmenedzsment szakemberei megtanítják azt, hogyan kezeljék, mondják el érzelmeiket a beosztottak, illetve hogyan hallgassa meg őket a másik fél. Hogyan lehet mindebből kihozni valami jót. Hogyan építsék be az elhangzottakat, hogyan készüljenek fel a változásra. Azáltal, hogy tényleg egymásra figyelve, szóba elegyedhetnek klasszikus értelemben, a félelem helyét átveheti a bizalom. Innen pedig már csak egy lépés az együttműködés, ami sínre teszi a csapatot az új formációban, a másfajta felállásban. A dolgozók lendületet kapnak, bizalommal telve tudják, mit miért csinálnak. A munkaadó pedig nyugodtan foglalkozhat az átalakítás technikai hátterével, illetve saját feladattengerével.