Man at Work - Blog - Úristen, kihúztam a vasalót?

Na nem mintha olyan rengetegszer vasalnék, de a mondat második része szabadon módosítható: bezártam az ajtót? Nem hagytam a kulcsot a zárban? Nem hagytam égve a gázt? Hova parkoltam? És HOVA TETTEM A TELEFONOM???

Man at Work - Blog - Úristen, kihúztam a vasalót?

 

Ismerős, nem? A minden nap rutinszerűen végzett cselekvéseinket szinte félkómában tesszük (nem tudományosan értendő), közben már két lépéssel előrébb járunk gondolatban, vagy a gyerekünknek igyekszünk válaszolni, miközben hívjuk a liftet. Annyi információ éri agyunkat, közben nem kötünk hozzá képet vagy érzelmet, ezért hát feledésbe merül, hova is tettük, hol vesztettük el.

Az agykontroll is ad erre a problémára megoldást, de mások – a memóriabajnokok – is tudnak jó ötletekkel szolgálni.

Szókirakó

Szósorrend megjegyzésében segít. Ha, mondjuk, 6 szót kellene megjegyezni pontosan egymás után, adott sorrendben, akkor a szavak első betűjét egy mozaikszóvá összerakva rögzíthetjük a fejünkben. Nem baj, ha nem értelmes, csak ki lehessen mondani. Visszafejteni már egyszerű lesz.

Új a régihez

Ha egy nagyon általános nevet kellene megjegyezned, akkor érdemes kötni hozzá jelentéseket, képeket. Kis, Nagy, Szabó, Kovács… Törpe, óriás, tű/cérna/varrógép, üllő/vas… Feltéve, ha a bemutatkozásnál meg tudtad jegyezni az illető vezetéknevét.

Memóriapalota – Alex Mullen

Mullen módszere azt a veleszületett képességünket használja ki, amely által sokkal könnyebben jegyzünk meg képeket, térbeli megjelenéseket, mint magát az információt, például írott szöveget. Tipikus példa erre, amikor az iskolában be kellett biflázni a fizika akármilyen törvényét: biztosan tudtam, hol van, és milyen fotó van mellette, valamint, hogy vastagon szedett, de hogy a szöveg miről szól, arról már halvány gőzöm nem volt. Hogy ezt hogy oldd meg, arra most nem tudok választ (egy jó tanár és a motiváció az első két lépés), de például egy bevásárlás esetén, ha van rá időd, elképzelheted a lista elemeit képileg. Azaz tejes dobozokat a konyha ablakában, kenyérszeleteket az asztalon, felvágottat a szék karfáján. Ezek a képek sokkal jobban bevésődnek az agyunkba, mint egy szimpla lista.

Fotózz az agyaddal! - Joshua Foer


Ugyanis, ha egy nyomtatott képet nézünk, akkor az megmarad az emlékezetünkben. Egyszeri. De gondolj csak arra, hányszor csukod az ajtót, hányszor teszed le és veszed fel a telefont egy nap, hányszor parkolsz. Egyszerűen nem tudnak egymástól elkülönülni ezek a részek. Ha megjegyzed, hogy például milyen felületre teszed le a telód (fa, fém, érdes vagy sima), vagy kimondod a gáz elzárása közben, hogy „a gázt elzártam”, akkor az rögzül, és nem kell átküldeni a nagymamát, hogy nézze már meg, nem lángol-e már a konyha.

Érzelmi kötődés

Sokkal könnyebben jegyezzük meg azokat a dolgokat, amikhez érzelmek kötődnek. Ami csak szín, vagy forma, szöveg vagy hétköznapi forgatag, kifolyik a memóriánkból. Ami megérint érzelmileg, az tuti előjön később is. És akkor meg lehet próbálni ezt mesterségesen alkalmazni bizonyos esetekben.