Man at Work - Blog - Tuti állást akarsz? Tanulj nyelvet!

Jelentősen megnövelheti esélyeinket a munkaerő-piacon, ha legalább középfokon beszélünk egy ritka, kevésbé elterjedt nyelvet.

Man at Work - Blog - Tuti állást akarsz? Tanulj nyelvet!

Az angol nyelv kommunikáció szintű ismerete ma már nem is kérdés az állásinterjúk többségén, de sok helyütt egy másik nyelv, például a német vagy a francia ismeretét is elvárják. A mai, globális piacokon jelenlévő cégek esetében rengeteg plusz pontot jelenthet azonban, ha egy kevésbé elterjedt nyelven is meg tudjuk értetni magunkat.

A munkaerő-piaci szakértő szerint jelenleg elsősorban a szláv nyelvekre van kereslet, ami nem csoda, ha körbenézünk milyen országok vesznek körbe minket. Nem túlzás állítani: Magyarország egy kis sziget a nagy szláv tengerben, s mivel számos vállalat működteti hazánkban regionális ügyfélszolgálati központját, ezért igen nagy szükség van szlovák, cseh, lengyel vagy épp horvát és szlovén nyelvet beszélő munkatársakra.

Előny lehet még az orosz nyelv ismerete, bármennyire is ellenérzéseket kelt egyesekben a rendszerváltásig kötelezően tanult mivolta okán. Régiónkban erősen keresik még a skandináv nyelvek ismerőit is, a svéd, dán vagy norvég nyelvismeretet kérő álláshirdetésekkel rendszeresen találkozhatunk a legnagyobb oldalakon.

Fontos tudni, hogy nem kizárólag ügyfélszolgálatos vagy kapcsolattartó munkát kaphatunk a speciális nyelvismeret révén, hanem például a pénzügyi, számviteli területen is kifizetődő lehet a nyelvtanulásba ölt pénz és energia. És akkor még nem beszéltünk a turisztikai szektorról vagy a világ minden táján jelen lévő multinacionális vállalatokról.

Persze nem egyszerű a történet. A szakemberek szerint legalább 300 óra tanulás szükséges egy nyelv elsajátításához. Ez bizony időigényes feladat, s nem is olcsó mulatság, amennyiben tanárt fizetünk vagy tanfolyamra járunk. A hatékonyság érdekében mindenképpen érdemes kiscsoportos, legfeljebb tízfős oktatási csoportban tanulni. Az egzotikus nyelvek tanulásának előnyei között azt is érdemes megemlíteni, hogy akár az adott országban is vállalhatunk munkát, amennyiben világot látni támad kedvünk.