Man at Work - Blog - Tévhitek a munkavállalással kapcsolatban

Nem feltétlenül kellenek jó kapcsolatok ahhoz, hogy normális állást találjunk, s bizony külföldön sem fenékig tejfel az élet. Tények és tévhitek a munkavállalással kapcsolatban.

 

Man at Work - Blog - Tévhitek a munkavállalással kapcsolatban

Rengeteg téves információ kering a témában a közbeszédben és az interneten, amelyeket érdemes tisztázni, hiszen egész egyszerűen elveszik az ember kedvét az álláskereséstől.

Csak protekcióval lehetséges

A legrégebbi tévhit, aminek van ugyan valamiféle alapja, ám nem elsősorban az, amire gondolnánk. Akadnak ugyanis olyan cégek, amelyek elsősorban ajánlások útján vesznek fel új kollégákat, ám fontos tudni, hogy ők sem kizárólag így toboroznak munkaerőt, főképp a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben. Másrészt pedig jó dolog az ajánlás meg a tuti ismerős, de azért ne feledjük: mindenkinek végig kell járnia a kiválasztás procedúráját, és a végén nem biztos, hogy a beajánlott személy lesz a nyerő.

Csak a sikeres cégek számítanak

Pénzügyi stabilitás vagy épp munkavállalói értékelések alapján minden évben különböző listákat olvashatunk a sajtóban a különböző cégekről. Természetesen mindenki az élen álló társaságoknál szeretne dolgozni, ami érhető. Azt azonban ne feledjük, hogy ezek a listák is egyfajta PR-tevékenység részei, s attól még érezhetjük jól magunkat egy cégnél, ha nem szerepel a fenti listák élmezőnyében. Hiszen az is lehet, hogy azért nincsenek ott, mert nem tartják fontosnak a cég ilyen módon történő népszerűsítését.

Külföld, külföld, külföld

A varázsszó, ami minden anyagi és lelki problémára megoldást jelent. Legalábbis sokan azt hiszik. Mielőtt belevágnánk érdemes azonban elbeszélgetni olyanokkal, akiknek van tapasztalatuk ezen a téren. Közhely, de igaz: ott sincs kolbászból a kerítés. A biztos nyelvtudáson és a felhalmozott, néhány hónapra elegendő tartalékon kívül az sem mindegy, mi a végzettségünk, milyen szakmában szeretnénk elhelyezkedni. Sok esetben Magyarországon jobb körülményeket teremthetünk magunknak egy-egy keresett szakma űzésével, mintha évekig lehervasztott szájjal mosogatnánk valahol a nagyvilágban.

Rendszeresen váltsunk munkahelyet

Míg korábban a hét év volt a menő, ma már azt mondják a nagyokosok, hogy három-négyévente érdemes új helyre menni, ha nem akarunk kiégni. Pedig nem kell szégyellnünk magunkat, ha tíz év után is jól érezzük magunkat a helyünkön, s nem akarunk váltani. Ha szakmailag megfelelő a munkahely, anyagilag is megbecsülnek, s az emberi kapcsolataink is rendben vannak, akkor maradjunk bátran. Akkor érdemes a váltáson gondolkodni, ha ezek közül egy vagy több már nem az igazi számunkra. Persze az sem mindegy mi elől „menekülünk” jelenlegi munkahelyünkön, mi az, amin változtatni szeretnénk. Nem biztos ugyanis, hogy a váltás önmagában meg fogja oldani a problémánkat.