Man at Work - Blog - Önképzés és álláskeresés

Az álláskeresési időszakban gyakori probléma, hogy elfogy a lelkesedésünk és nem mellesleg a pénzünk is, hogy képezzük magunkat, pedig a siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy szakmailag úgymond képben legyünk az aktuális trendekkel.

Man at Work - Blog - Önképzés és álláskeresés

Nem egyszerű a helyzet, tudjuk mi is. Nincs forrásunk a különféle képzésekre, a kapcsolati hálónk sem a régi már, ennek következtében pedig az önbizalmunkat is elveszíthetjük. Nincs mese, össze kell kapnunk magunkat ilyenkor. Vegyük tudomásul: senki más nem fog kirángatni minket a gödörből! Mutatjuk is mit érdemes ilyenkor tenni.

Kezdjük az alapoknál. Ha az ember nem dolgozik, hajlamos ellustulni. Későn kelünk, felesleges dolgokat csinálunk, Pató Pál urasan délutánra (vagy másnapra) hagyjuk a dolgok elintézését. Ez semmiképp sem jó út, hiszen a munkaerőpiacon a legjobb formában levőkre csapnak le a cégek. A tippünk: állítsunk fel magunknak napirendet! Osszuk fel a napszakokat, s határozzunk meg időlimitet egy-egy tevékenységre. Állásportálok böngészése, önéletrajzok és motivációs levelek írása, szakmai oldalak olvasása…stb. Érdemes határidőnaplót is vezetni, amiben a napi feladatokat feljegyezzük.

A tájékozottság szinten tartása alapkövetelmény, ha sikeresek akarunk lenni a munkaerőpiacon. Épp ezért nézzük, hallgassuk és olvassuk a napi híreket, különösképp azokra figyeljünk, amelyek a saját szakterületünkhöz kapcsolódnak. Ezzel a saját dolgunkat könnyítjük meg, ráadásul a munkáltatók díjazzák, ha tisztában vagyunk az aktuális információkkal.

Önképzés. Tudjuk, ez a legnehezebb, de tényleg érdemes időt fordítani rá, s pénzbe sem kerül. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Elég, ha a keresőben a szakterületünk témái után kutakodunk, s olyan online képzéseken, előadásokon „veszünk részt”, amelyek segítségével tovább tudjuk fejleszteni magunkat. Fontos, hogy a megszerzett tudást rendszerezzük is, egy erre a célra kinevezett füzetben jól nyomon követhető minden.

Ha lehetőség van rá, járjunk el konferenciákra és szakmai workshopokra is. Találkozzunk annyi emberrel, amennyivel lehetséges. Rengeteg információt lehet összeszedni az ilyen meetingek alkalmával. Felérnek egy egész napos tréninggel is, s ráadásul hasonlóan motivált és kreatív emberekkel találkozhatunk.

A szabadidőnkben pedig keressünk olyan példákat, akik autodidakta módon fejlesztették magukat és váltak a szakmájukban elismertté. Olvassuk el a történetüket, ők hogyan fogtak hozzá az egészhez. A lényeg, hogy motivációt kapjunk és hasznosan töltsük el az időt, ha megérkezik a munkalehetőség, amire vártunk, legyünk készen rá.