Man at Work - Blog - Négy hiba, amiért nem lehetsz sikeres

Ha rendre nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretnéd, érdemes magadban is keresni a hibát. Mutatunk négy típushibát, amelyek a személyes sikered útjában állhatnak.

Man at Work - Blog - Négy hiba, amiért nem lehetsz sikeres

Felelősség áthárítása

Talán a leggyakoribb viselkedés kudarc esetén, hogy másokat, no meg a fránya körülményeket hibáztatjuk, azaz áthárítjuk a felelősséget. Ez hosszú távon mindenképp rossz hozzáállás. A sikeres emberek ugyanis vállalják a felelősséget tetteikért, s a kudarcot is a saját teljesítményüknek tekintik, mint negatív eredményt. Ráadásul a kudarcból gyakran sokat is lehet tanulni.

Halogatás, avagy a Pató Pál úr-hozzáállás

„Ej, ráérünk arra még!” - mondotta volt Petőfi mogorva hőse, a halogatás mintapéldája. Rossz út az övé, a sikeres ember nem így gondolkodik és cselekszik. Inkább a többiek előtt jár. Ha eszébe jut valamilyen jónak tűnő ötlet, azonnal munkához lát, és nem kezd el töprengeni azon, vajon eljött-e a cselekvés ideje, minden körülmény kedvez-e a feladat végrehajtásának. Örök igazság, hogy nem mindig kell megvárni, amíg eljön a tökéletes pillanat, és arra sem szabad odafigyelni, mit mondanak mások.

Csapatban gondolkodni

A sikeres emberek egyik legfontosabb jellemzője, hogy igyekeznek tehetséges munkatársakkal körülvenni magukat. A tehetségtelenek viszont elmarják maguk mellől a jobb képességű kollégákat, hogy ne legyen feltűnő a hozzá nem értésük. Nem nehéz kitalálni melyik a követendő példa. Ha valaki ugyanis olyan csapatban dolgozik, ahol mindenkinek vág az esze, a sok jó ötlet, a kölcsönös inspiráció meghatványozza a siker esélyét.

Higgyünk magunkban!

Talán banálisnak tűnik ez a tipp, de tényleg használ. Hit nélkül nem lehetünk sikeresek. A sikerhez gőgtől mentes, megalapozott önbizalomra van szükség, ami annyit jelent, hogy hiszünk önmagunkban, a teljesítményünkben, s abban, hogy előbb-utóbb célhoz érünk. Még akkor is, ha néha falakba ütközünk vagy átmenetileg kudarcot vallottunk, mert végül úgyis mi győzünk.