Man at Work - Blog - Ne csüggedj! Neked is fejleszthető az érzelmi intelligenciád

A szakképzettség és a tapasztalat mellett egyre fontosabb szempont a munkavállalók kiválasztásánál, hogy mennyire fejlett a jelölt érzelmi intelligenciája. Olyan munkatársra ugyanis nincs szükség, aki nem képes beilleszkedni a csapatba és kommunikációból elégtelenre vizsgázik.

Man at Work - Blog - Ne csüggedj! Neked is fejleszthető az érzelmi intelligenciád

A probléma azzal van, hogy sok esetben mi magunk sem tudjuk, hogy fejlesztésre szorul eme képességünk. Pedig híján vagy az érzelmi intelligenciának, ha meglepődsz, amikor mások megsértődnek a megjegyzéseid miatt, és úgy gondolod, hogy túlreagálják a dolgot, hiszen semmi furát nem mondtál vagy épp nem fontos számodra, hogy a munkatársaid kedveljenek, elvégre nem szerelemből járunk dolgozni.

Az sem túl jó jel, ha legtöbbször másokat hibáztatsz a munka közben felmerülő problémák miatt, mert magadat tökéletesnek gondolod, illetve idegesítőnek találod, ha mások elvárják, hogy vedd figyelembe, mit éreznek, hiszen nem vagy a rokonuk vagy a pszichiáterük, hogy a lelki problémáikkal foglalkozz.

Ha a fentiek közül több állítás is igaz rád, valószínűleg fejlesztésre szorul az érzelmi intelligenciádat. Szerencsére van megoldás, ráadásul több is.

Az egyik az éntudatosság, ami az érzelmi intelligencia elengedhetetlen összetevője. Ez a képességünk arra szolgál, hogy felismerjük miképp kell viselkednünk az adott pillanatban. Ne légy rest, bátran kérdezd meg mások véleményét, ez segít abban, hogy eldöntsd, mit kell vagy nem kell tenned. Fogadd is el a választ! Ne próbálj magyarázatot gyártani a viselkedésedre, akkor nem fogsz fejlődni.

Akiknek fejletlen az érzelmi intelligenciája, gyakran alábecsülik, milyen negatív hatással van másokra, amit mondanak vagy tesznek. Vagyis nem veszik észre, hogy a többiek másként értelmezik, mint amit mondani szerettek volna.

Az is jó stratégia, ha a másik helyébe képzeled magad, ugyanakkor a saját érzelmeidet sem szorítod háttérbe. Mindkét oldalról meg kell vizsgálni a helyzetet, és úgy meghozni a megoldást hozó döntést. Lassan meg lehet tanulni, hogy nem csupán a saját szempontjaink fontosak.