Man at Work - Blog - Nagy baki a munkahelyen? Semmi gond. Tanulj belőle!

Mindenkivel megesik, hogy hibázik, persze rettentő kellemetlen, ha épp a munkahelyen esik meg velünk mindez. Tragikusan felfogni azonban semmiképpen nem szabad a dolgokat, inkább elemezni a helyzetet és tanulni a történetből.

Man at Work - Blog - Nagy baki a munkahelyen? Semmi gond. Tanulj belőle!

Egy komoly bakira természetes reakció a pánik, ami egyesekből azt váltja ki, hogy teljesen leblokkolnak, mások pedig elkezdenek idegesen kapkodni, ami további problémák forrása lehet. Nos, egyik sem jó megoldás. Az sokkal inkább segít, ha mély levegőt veszel, s elkezdesz gondolkodni rajta, mi ilyenkor a teendő.

Az első például az, hogy elemzed a helyzetet! Az egyik legfontosabb teendő, hogy szólnod kell a főnöködnek, hogy nem készülsz el időben. Őszintén, röviden és tömören beszélj/írj. Más út nincs.

Bármennyire is kellemetlen a szituáció, a hibáért vállalnod kell a teljes felelősséget. Ha hárítani próbálsz vagy a kedvezőtlen körülményekre hivatkozol, azzal csak tovább rontod a helyzeted. Mivel a főnök is ember, minden bizonnyal ő is hibázott már, tehát valószínűleg bocsánatos bűnnek fogja tekinteni a mulasztást. (Ha csak nem akkora bajról van szó, hogy drasztikus döntést kell hozni.) Azt viszont biztosan nem fogja tolerálni, ha a nem vállalod a felelősséget. Fontos, hogy ne csak a főnökkel tudasd a rossz hírt, hanem mindenkivel, akit érinthetnek a mulasztás következményei.

Készülj fel arra, hogy legközelebb megelőzd a hibát! Gondold végig, miért következett be a mulasztás. Bármi legyen is az ok, tedd meg ellene a szükséges óvintézkedéseket. A telefon és a tablet jó barátok, de néha a retró megoldás a tuti: a fontos elvégzendőket írd fel egy papírra, és ragaszd ki a monitorod mellé, hogy mindig szem előtt legyen.

Ha már minden szempontból túltetted magad a történteken, akkor ne rágódj rajta sokáig, engedd el a problémát. Persze a kellemetlen eset emléke még egy darabig fel fog bukkanni a gondolataidban. Ha azonban túl sokáig és túl gyakran történik, fölöslegesen szégyellni és sajnálni fogod magad, s ha ez a helyzet rögzül, a hajdani malőr utórezgései teljesen eluralkodnak rajtad.