Man at Work - Blog - Mit törölj az önéletrajzodból?

Minden folyamatosan változik, megújul, más kerül fókuszba, és megint más lesz kevésbé fontos. Így van ez az önéletrajzzal is.

 

Man at Work - Blog - Mit törölj az önéletrajzodból?
 Az első, amit törölj, az olyan információk, amelyek mentén diszkrimináció érhet. Nem szükséges ma már feltüntetni a korod, a családi állapotodat, a vallási nézeteidet és az etnikai hovatartozásod. A nemed a neved alapján úgy is kiderül, ezzel nincs mit tenni. Ugyanakkor ezek mellőzésével nagyobb esélyt adsz magadnak, hiszen mindannyian emberek vagyunk előítéletekkel. Egy szimpla, fenti információk nélküli szakmai CV segít abban egy HR-esnek is, hogy letegye prekoncepcióit.

Ha már a születési dátumodat kihagyod, akkor értelemszerűen nem kell feltüntetned azt sem, mikor fejezted be a középfokú és felsőfokú tanulmányaidat. Az a fontos, hogy a szakképesítés, oklevél és jó esetben a hozzá tartozó tudás megvan.

A fényképet is felejtsd el. Nincs rá szükség. Egyrészt közel sem biztos, hogy az igazi arcod mutatja, lehet, hogy szebbet hoz ki belőled (ami nem biztos, hogy segít), de az is előfordulhat, hogy kevésbé sikerül jóra az arckép, ami meg azért hátráltathat. Vagy egyszerűen csak nem fogja meg a lényegedet a fotográfia. Hagyd a manóba!

Ne rizsázz! Az oldal szánt szándékos kitöltése felesleges. Mindenki leszűri, hogy gyártottál egy kis plusz információt, de a lényeg akkor is csak fél oldal. Sokkal nyerőbb, ha az fél oldal tetszetős, lényegre törő, átlátható.

Általánosságok helyett írj olyan rövid mondatokat, amelyekből valami egyedit ismerhetnek meg Rólad a munkáltatók. Érthető, hogy azok is fontosak, amelyeket leírtál, csak ebben a rohanásban nem feltűnőek és átsiklik az emberek szeme azon, amit másik ötmillió jelentkező is leír.

Munkatapasztalatok felsorolása – csak azt írd bele a CV-be, melyek a megpályázott állással kapcsolatban érdekes lehetnek. Felesleges olyan eredményeket kiemelni, amelyek nem relevánsak az éppen vágyott pozíció kapcsán.

Amit nem kérnek, azt ne küldj! Azt hiszik, nem jó a szövegértésed.