Man at Work - Blog - Miért nem kapok hetek óta választ az álláspályázatomra?

Elküldted az önéletrajzod egy álláshirdetésre, de hetekig nem kapsz választ. Ismerős a helyzet? Nyugalom, számos oka lehet annak, hogy nem reagáltak, még az is benne van a pakliban, hogy nem a cégen múlik a dolog.

Man at Work - Blog - Miért nem kapok hetek óta választ az álláspályázatomra?

Több pont is lehet, ahol hiba csúszhat a gépezetbe.

1. Ilyen például az, hogy a nagy sietségben elütötted a telefonszámot vagy e-mail címet, amire a visszajelzést várod. Azt mégsem várhatod el, hogy a HR-es nekiálljon a kedvedért kinyomozni, mi lehet a helyes szám. Inkább legyint, és a többi jelentkezővel foglalkozik. E-mailek esetében is lehet, hogy spamként érzékelte a választ a levelezőrendszer, s nem a beérkező levelek között landolt hőn áhított információ. Ha nem kapsz választ, érdemes telefonon vagy e-mailben érdeklődni, hogy az adott cégnél ki foglalkozik az állásra jelentkezőkkel. Udvariasan, de határozottan kérdezd meg tőle hogyan halad a kiválasztási folyamat. Jó esetben még érdemleges választ is kaphatsz ilyenkor.

2. Az is megeshet, hogy bár képzett és tapasztalt munkaerő vagy, mégsem rád esett a választás. Egész egyszerűen jobb jelöltet találtak nálad. Megeshet mindenkivel, nem kell a falnak rohanni bánatodban. Inkább próbálkozz tovább rendületlenül, számítva arra, hogy megleled a neked való munkát.

3. Szintén idegesítő, ám a végeredmény szempontjából pozitívabb történet, ha a HR-es leterheltsége miatt nem győzi a feldolgozást. Tehát lehet, hogy megkapod majd az állást, de erről nem tudnak elég hamar értesíteni, olyan sokan jelentkeztek. Ha nem egy speciális posztot hirdettek meg, hanem olyat, amire rengetegen pályázhatnak, előfordulhat, hogy heteket vesz igénybe a kiválasztás, és arra nincsen kapacitás, hogy közben egy köszönőlevélben mindenkitől egy kis türelmet kérjenek.

4. Nincs is ilyen állás. Rossz hír, de ez is lehet a válaszlevél hiányának az oka. A nagy cégek ugyanis előszeretettel építenek adatbázisokat, hogy amikor fejlesztést indítanak be, azonnal rendelkezésükre álljon egy részletes, tudományos igénnyel rendszerezett lista, amiből új munkatársakat válogathatnak. Tehát lehet, hogy nincs is aktuális állás, a cég csupán információkat gyűjt, s egyszer majd értesítenek, hogy lenne egy ajánlatuk számodra. Még rosszabb hír, hogy hiába érdeklődsz, nem fogják az orrodra kötni, hogy a fenti opcióról van szó. Ilyenkor ugyanaz a teendő, mint korábban. Mély levegő, s minél gyorsabban lépj tovább.