Man at Work - Blog - Miért húzunk el egy munkahelyről oly hamar?

Felmérések szerint szerte a világon, de nálunk kimondottan sok munkavállaló hagyja el az adott céget 2 éven belül, vagy hamarabb. A dolgozók java része nem érzi jól magát a munkahelyén, ezt a tényt alátámasztja az is, hogy frissen tartják CV-jüket és folyamatosan keresnek. Nem pénzt. Új helyet. Ahol jó.

Man at Work - Blog - Miért húzunk el egy munkahelyről oly hamar?

Tehát miért lépünk?

Nagyon sok esetben nem kapsz pozitív visszajelzést, elismerő szavakat, mert a vezetés a munka minőségi elvégzését alapvetőnek tekinti. Sokszor csak akkor jelez, ha problémája van veled vagy a munkáddal, ami viszont nem motivál, inkább elbizonytalanít és a bizalmad is csökken a munkáltató és még saját magad felé is. Ami akár negatív spirált is beindíthat.

Nincs előrelépési lehetőséged, vagy nem tudsz róla. Vannak olyan munkahelyek, ahol a vezetők bebetonoznának egy-egy pozícióba, hiába vannak erősségeid bizonyos részterületeken, amelyeken érdemes lenne használni a tudásodat. Ha módod lenne rá, képeznéd is magad, de erre nem tartanak igényt a vezetők. Ha tervezel és bízol magadban, akkor biztos, hogy megkeresed azt a helyet, ahol lesz módod fejlődni.

Nem kapsz fizetésemelést, nem követi a munkabéred összege az inflációt. Ezt egy idő után a leghűségesebb munkavállaló is megunja, hiszen nem lehet normálisan dolgozni, ha közben azon kell gondolkozni, lakjon az ember vagy egyen.

Munkahelyi terror a jellemző. Régi nóta. Még mindig nagyon sok főnökre jellemző a narcisztikus személyiség. Akit tud, elnyom, közben felfelé egészen más képet mutat, de hamar kiismerhető. Ugyanakkor ő maga nem lát rá arra, hogy mit tesz másokkal valójában. Nem érzi, hogy mit okoz – félelmet, szorongást, és fluktuációt.

Mit lehetne tenni, hogy Te a második otthonodnak érezd a munkahelyed?

 • Kellemes, közvetlen hangulat.
 • Pozitív visszajelzés.
 • Ha bevonnának bizonyos döntési folyamatokba.
 • Asszertív párbeszéd.
 • Előrehaladási lehetőség biztosítása.
 • Képzések, csapatépítő programok.
 • Mentorálás azok részére, akiket segíteni kell beilleszkedni vagy betanulni.
 • Anyagi juttatás – főleg, ha jól teljesítesz, és eltöltöttél a cégnél annyi időt, hogy érdemes rád „költeni”.
 • Vezetői tréningek, hogy a cég irányítói ne csupán a gazdasági és az ügymeneti szempontokat vegyék figyelembe, hanem az emberi tényezőt. Az elégedettség elérése egy munkahelyen nem a HR-es feladata, hanem a vezetésé. Motiválni, elismerni, tájékoztatni a Téged.
   

Ha úgy érzed, hogy lépned kell, több 100 állásajánlat közül böngészhetsz itt.