Man at Work - Blog - Miért halogatjuk a dolgokat?

Tetszik vagy sem, a halogatás össznépi sportág mifelénk. Hiába is tagadnánk, mindannyiunkban ott lakozik egy Pató Pál úr. A rossz beidegződésről akkor tudunk leszokni, ha ismerjük a probléma hátterét.

Man at Work - Blog - Miért halogatjuk a dolgokat?

Kutatók szerint a jelenségnek több oka is lehet, ezeket vettük sorba összeállításunkban.

Elsőként érdemes visszanyúlni a gyermekkorba. Egy amerikai kutatócsoport halogatásra hajlamos nőket vizsgált, és azt találták, hogy tekintélyelvű apa nevelte őket, aki feltétlen engedelmességet várt el tőlük, és hiányzott az otthon melege. A kutatók feltételezése szerint a halogatás voltaképpen passzív-agresszív reakció, egyfajta lázadás a mindenre kiterjedő külső kontroll ellen.

Szintén rossz beidegződés a félelem a kudarctól. Ez talán a legjellemzőbb. Ha attól tartunk, hogy nem leszünk sikeresek, akkor igyekszünk minél inkább elodázni a cselekvést. A kudarctól való félelem legyőzése érdekében tedd fel magadnak ezt a kérdést: ha kudarcot vallok, hogyan oldom meg a helyzetet? Vagyis világosan el kell képzelni, miként szeded össze magad és köszörülöd ki a csorbát.

Legyünk tisztában a képességeinkkel! Ez is nagyon fontos lehet, hiszen néha bizony be kell vallanunk magunknak: nem tartozunk minden területen a legjobbak közé. Egy lassan olvasó diáklány azt a feladatot kapta, hogy ismertessen több hosszú cikket. Ahelyett, hogy belátta volna, hogy segítséget kell kérnie, halogatta a feladat végrehajtását, attól tartva, ha társaihoz fordul, butának fogják tartani. Pedig szembe kellett volna néznie a problémával, szakmai támogatást kérve oly módon, hogy ne tűnjön nevetségesnek. Ugyanez megtörténhet a munkahelyünkön is, ezért ne féljünk segítséget kérni, ha szükséges.

Ne a nagy egészre, hanem az apró sikerekre koncentráljunk. Ha például fogyni kell tíz kilót, ez olyan nagy feladatnak tűnik, hogy egyre halogathatjuk a fogyókúra megkezdését. Az ilyen mentalitású embereknek folyton a tíz kiló jár az eszében ahelyett, hogy napi küzdelmek révén fokozatosan megszabadulnának a túlsúlytól. Ettől a gondolkodási módtól úgy lehet megszabadulni, ha apró lépésekre bontjuk a nagy feladatot. Így nem érezzük a hatalmas nyomást.