Man at Work - Blog -  Mi fán terem a sikeres IT-szakember?

A kérdésre egyértelműnek tűnik a válasz, de a technológia ismerete, a szakmai képzettség mellett egy rakás más képesség és tulajdonság is szükséges a tényleges sikerhez.

Man at Work - Blog -  Mi fán terem a sikeres IT-szakember?

Kezdjük az alapokkal. Minőségi munkát végez, s nem retten meg a kihívásoktól. Lelkesedik a munkájáért, és ez másokra is átragad: a főnökre, a kollégákra, az ügyfelekre, sőt a pénzügy munkatársaira is. Emellett pontosan átlátja az adatáramlás folyamatát és tökéletesen tisztában van azzal, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a cégnél használt szoftverek.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy az IT mind közelebbi kapcsolatba kerül az üzlettel, amelyet szolgál. A szükséges technológiai tudás ma már nem elég, az üzletemberi vénával megáldott informatikai vezető ugyanis nagyobb hasznára van a cégnek és folyamatosan innovatív megoldásokkal segíti a vállalat fejlődését.

Ha IT, akkor kocka – tartja a közismert vélekedés. Persze nem adunk az általánosításra, de azért valljuk be: sokszor egy szót sem értünk abból mit karattyol infós szaknyelven és szlengben a drága infós kollégánk. Épp ezért minden IT-szakembernek fejlesztenie kell a kommunikációs készségét, hogy bármit el tudjon magyarázni a szakma rejtelmeibe kevésbé beavatott embereknek is, és nem utolsósorban el tudja adni magát. A különböző technikai finomságok szaknyelvi ecsetelése helyett azt kell érthetően elmagyarázni, hogy az adott megoldások milyen üzleti előnyökkel járnak. Tudjuk, ez nem egyszerű, de hatásos.

Az sem árt, ha a szakmai tudását készségesen megosztja másokkal, azaz csapatjátékos. Aki ugyanis segít a többieknek, az fejleszti a csapatot, amivel megkönnyíti a menedzser munkáját. Ily módon tekintélyt vív ki magának, lojálisabbá válnak hozzá a munkatársai, és előléptetéskor ő jut először a főnökök eszébe.

Folyamatosan tanul, képzi magát. Ez persze minden területre igaz, de az IT esetében alapkövetelmény. Talán megmagyaráznunk sem kell, hogy miért. A hardvereket és a szoftvereket folyamatosan fejlesztik, új trendek bukkannak elő szinte a semmiből, aztán gyorsan ki is mennek a divatból, mert jönnek a következők. A kiváló informatikus egyformában tanul, mert munkaeszközei állandóan megújulnak.

A jó IT-s kreatív. A gyakorlatban mindez annyit tesz, hogy lehetőség szerint innovatív módszerekkel oldja meg a problémákat, s a régi technológiát képes az új követelmények szerint használni. A megbecsültség mellett azért is fontos mindez, mert az adott cégnél kimeríthetetlen szakmai erőforrásnak, a társaság motorjának tekintik az ilyen dolgozót. Az pedig a fizuban is meglátszik.