Man at Work - Blog - Letargia, alvászavar, depresszió

Van az a helyzet, amikor nagyon nehéz az élet. Magánéleti válságok, szeretett személy elvesztése, betegség vagy hasonló kaliberű dolog, amely okozhat gondokat bizonyos ideig az életedben, így a munkában is. Ha viszont tartós a lemerülés, illetve az azt kiváltó helyzet, akkor tenni kell.

Man at Work - Blog - Letargia, alvászavar, depresszió

Nagyon sokan panaszkodnak alvászavarra, depresszióra. Rengetegen túlóráznak önként vagy muszájból. Az emberek java része frusztrált, nem kevesekre jellemező a kiégés a nagy össznépi pénz utáni hajszában.

Több oka lehet annak, ha kimerültséget érzel. Például a fizikai fáradtság, a kialvatlanság, ha rendszeresen dolgozol még éjszaka is, ha hazaviszed a munkát, mert vagy olyan sok van, vagy bizonyítani akarsz és megtartani a pozíciót. Először is a szélsőségeknek általában nem jó a vége. Törvényszerű a kataklizma. Az energiáid feltöltés híján kifogynak, összerogysz és nem lesz sok hasznod, ami még fontosabb, örömöd sem. Másodszor meg nem feltétlen az a nyerő, ha túlpörgöd a dolgot. Egy bizonyos magabiztos lazaság a megnyerőbb.

A lelki-szellemi fáradtság is okozhatja a kimerültséget, depressziót. Az is lemeríthet, ha folyamatosan elmarasztalnak, nem bíznak benned, vagy lekezel a vezetés, kiközösítenek a kollégák, vagy egyszerűen ki nem állhatod a munkát magát. Ha bármelyik jellemez, nem érdemes tovább küzdeni, ebből nem tudsz kijönni jól, csak egy módon: találsz egy olyan helyet, ahol szeretnek, bíznak benned és szereted azt, amit csinálsz.

Amennyiben elakadsz, vagy annyira elvesztetted az önbizalmad, esetleg szimplán a fáradtságtól nem látod a lehetőségeket, az irányt, egy coach nagyon sokat tud segíteni abban, hogy meglásd a fényt az alagút végén. Sőt, akár egy új területet találhatsz a támogatásával, terelgetésével. Ezen kívül egy jó időbeosztás, a prioritások felvázolása is előre visz, segít abban, hogy ne ess, ne forgácsolódj szét.

Ahol jó, amit szeretsz csinálni, az mind energiát ad. Ha ezt érzed, jó helyen vagy!

Ha segítségre van szükséged, tapasztalt HR tanácsadóink várják jelentkezésedet ügyfélszolgálati irodáinkban!