Man at Work - Blog - Kik mehetnek nyugdíjba 2016-ban?

Idén azok mehetnek nyugdíjba, akik betöltik, vagy már korábban betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, legalább 20 év szolgálati időt szereztek, és azon a napon, amikor a nyugdíj megállapítását kérik, nem állnak társadalombiztosítási jogviszonyban.

Man at Work - Blog - Kik mehetnek nyugdíjba 2016-ban?

Idén azok mehetnek nyugdíjba, akik betöltik, vagy már korábban betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, legalább 20 év szolgálati időt szereztek, és azon a napon, amikor a nyugdíj megállapítását kérik, nem állnak társadalombiztosítási jogviszonyban. Ez azt jelenti, hogy nincs munkaviszonyuk, de nem lehetnek táppénzen vagy munkanélkülin sem.

Ha nincs valakinek 20 év, de van legalább 15 év szolgálati ideje, és a másik két jogosultsági feltételnek megfelel, öregségi résznyugdíjat igényelhet. A résznyugdíjra nem vonatkozik a nyugdíjminimum védelme, minden másban (összegében, státuszában) ugyanolyan, mint a teljes öregségi nyugdíj.

2016-ban az 1953-ban született korosztály tölti be a rá irányadó 63 éves korhatárt - azaz ők mehetnek nyugdíjba leghamarabb a születésnapjukon. A születésnapjuk előtt kérhetik korhatár alatti ellátás megállapítását azok az 1953-ban született nők, akik 2012 végéig szereztek legalább 37 év szolgálati időt - az ő ellátásuk születésnapjukon (azaz a korhatáruk betöltésekor) automatikusan öregségi nyugdíjjá alakul át.

Továbbá korhatárra tekintet nélkül, bármikor kérhetik kedvezményes nyugdíjukat azok a nők, akik 40 év jogosultsági időt szereztek. Korhatár alatti ellátást korkedvezménnyel igényelhetnek 2016-ban azok, akik a 2014 végéig megszerzett korkedvezményüket idén tudják vagy szeretnék érvényesíteni.

A fenti négy kategória az újonnan megnyíló ellátási forma 2016-ban.
Természetesen elmehet nyugdíjba idén is az, aki már korábban megszerezte a jogosultságot, de még nem érvényesítette azt.

Nyugdíjat, korhatár alatti ellátást az erre a célra szolgáló formanyomtatványon kell benyújtani a lakhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szervénél, vagy elektronikusan, ügyfélkapun keresztül legkorábban a jogosultság előtt 30 nappal - utólag azonban 6 hónapra visszamenőleg is érvényesíthető az igény.

(Forrás: www.hrportal.hu)