Man at Work - Blog - Ilyen önéletrajzzal pályázz 2016-ban

Vegyük át, mi kell ahhoz, hogy egy önéletrajz kifejező, könnyen értelmezhető, tetszetős, trendi és funkciójának megfelelő legyen! Hiszen ezen múlik részben, behívnak-e interjúra vagy sem.

Man at Work - Blog - Ilyen önéletrajzzal pályázz 2016-ban

Terjedelem

Az önéletrajz ne csak szakmai, hanem vázlatos is legyen. Fontos, hogy tudassuk, mi volt a feladatunk egy-egy helyen, de azért csak címszavakban adjunk ízelítőt eddigi tapasztalatainkról.

Áttekinthetőség

Azaz legyen könnyen értelmezhető és befogadható az információhalmaz, amelyet a CV tartalmaz. A különböző egységeket (tanulmányok, munkatapasztalatok stb.) jól kivehető vonallal, sorközökkel, egyéb megoldással válasszuk el.

Kreativitás

Használhatunk színeket, de a feketén kívül maximum egyet. Helyezzük a képet máshova, mint eddig – felső sor közép, bal felső vagy jobb felső sarok. Ne egy klasszikus – uncsi – formátumban, hanem például köralapúra vágjuk ki. A legfontosabb ma mégis a letisztult megjelenés! Közhely, de ütős: a kevesebb több – legalábbis a dizájnban.

Fotó

Napsütésben, világosban, jókedvünkben készíthetünk, vagy készíttethetünk fotót magunkról. A mosoly kiváló, a félmosoly megfelel. Csekkoltathatjuk komolyabb típusú ismerősökkel, melyik alkotás a legmegnyerőbb.

Naprakész

Legyen mindig friss és testreszabott – azaz érdemes energiát fektetni abba, hogy önéletrajzunk arra az állásra legyen „kihegyezve”, amire jelentkezünk. Ne egy fix pdf-et küldözgessünk el minden minket érdeklő pozícióra, mert ez átmegy a hálón… Nem keltjük fel a figyelmet és lerí, hogy ehhez lusták vagyunk.

Önbizalmat kifejező

Bátran gyűjtsük össze és említsük meg sikereinket, az elért eredményeket, okleveleket, elismeréseket, melyek a számunkra, ugyanakkor a leendő munkáltató számára is fontosak lehetnek.