Man at Work - Blog - Így változott több munkaügyi szabály

Íme azok a jogszabályok és változások, amelyekre érdemes odafigyelni az év elején!
Bár már ősszel szó volt arról, hogy január elsejétől változik a Munka törvénykönyve (Mt.), ez nem történt meg, a tervezett módosítások nem léptek életbe. Más jogszabályokban azonban voltak fontos változások.

Man at Work - Blog - Így változott több munkaügyi szabály1. Csökkent az szja
2016. január elsejétől a személyi jövedelemadó általános mértéke 16 százalékról 15 százalékra csökkent. Az alacsonyabb adókulcsot az idei év első napjától megszerzett jövedelemre és keletkezett adókötelezettségre kell alkalmazni. Az adó mértékének csökkenésével összefüggésben változnak az adóalap megállapításához alkalmazandó szorzószámok is.

2. Nőtt az egészségügyi szolgáltatási járulék összege
Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7050 forintra nő (tavaly 6930 forint volt). Ezt azok kötelesek fizetni, akiktől nem vonnak le egészségbiztosítási járulékot, és ha nem fizetnék, akkor nem lennének jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Ebbe a körbe tartoznak például azok a munkanélküliek, akiknek nem jár semmiféle anyagi juttatás (pl. álláskeresési járadék).

3. A kétgyermekes családok magasabb adókedvezményt kapnak
Életbe lépett az a 2014-ben már kihirdetett szabály, amely szerint a kétgyermekes családok magasabb összegű családi kedvezményben részesülnek. 2015-ben havi húszezer forintnyi adókedvezményben részesültek a kétgyermekes szülők, 2019-ben ez az összeg már havi negyvenezer forint lesz. Egy kétgyermekes család gyermekenként nettó 10 ezer forintot tudott tavaly visszaigényelni, ez az összeg 12 500 forintra nő január elsejétől.

4. Változik a gyed
2015. december 31-ét követően a gyed egységesen a gyermek 2 éves koráig jár, ha az igénylő rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel. Vagyis egy év társadalombiztosítási jogviszony megléte a gyermek kétéves koráig jogosít majd ellátásra. Fontos és kedvező szabály, hogy ennek az időnek nem kell folyamatosnak lenni. Korábbi szabályok szerint csak addig lehetett a gyedet folyósítani, amennyi ideig a szülés előtti két évben az anyuka biztosított volt. Az ellátás a gyermek 2 éves koráig csak annak az anyának járt, aki rendelkezett ezen időszak alatt 562 nap biztosításban töltött idővel. Emellett fontos változás az is, hogy megszűnik a 60 napos folyósítási korlát, miszerint, ha a gyed első igénybevétele a gyermek 1 éves kora után történik, akkor az ellátás folyósítása 60 napig szünetel. A változások csak a 2016. január elsejét követő gyed-igénylésekre vonatkoznak.

5. Nő a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bére
Január 1-jétől bevonják a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe. Ez csaknem 900 érintettnek átlagosan 30-40 százalékos, havi nettó 40-60 ezer forintos béremelkedést jelent.
Az ágazatban dolgozó középfokú végzettségű munkavállalók 2015 júliusától bevezetett kiegészítő bérpótléka 2015 novembere után is jár határozatlan időre megmarad (legalábbis a szociális életpálya bevezetéséig a szociális szférában).

6. Magasabb kiküldetési térítést kapnak a gépkocsivezetők
A munkavállalót januártól is legalább napi 500 forint napidíj illeti meg belföldi kiküldetéskor, a gépkocsivezetők napidíj-átalányt kaphatnak, amelynek az összege 3 ezer forint. A napidíjnál korábban meghatározták, hogy az élelmezéssel kapcsolatos többletköltséget fedezi, az új rendelet viszont egyszerűen csak többletköltséget említi. Emiatt kimaradt az új rendeletből az az előírás, hogy ha a szálloda számla a kötelező reggeli árát is tartalmazza, akkor 20 százalékkal csökkenteni kell a napidíjat. Változatlan maradt az a szabály is, ha a rendszeresen kiküldetést teljesítő munkavállalónak a munkáltató havi átalányt állapíthat meg. Ennek az összegét az egy napra megállapított napidíj-átalány és a havi átlagban kiküldetésben töltött naptári napok figyelembevételével kell meghatározni. Eddig nem létezett, új előírás vonatkozik - a hat órát meghaladó kiküldetés esetén - a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatottakra. Számukra a napidíj-átalány 3 ezer forint, feltéve, hogy a munkáltató - a kiküldetés többletköltségeire tekintettel - más juttatást nem ad nekik.

7. Elindult a Nők 40+ program
A január elsején induló programban azok a legalább 1 hónapja álláskeresőként nyilvántartott nők vehetnek részt, akik 60. életévüket betöltötték, esetükben a jogosultsági idejüket nem veszik figyelembe. Beléphetnek továbbá az 55. életévüket betöltöttek is, nekik azonban rendelkezniük kell legalább 37 év jogosultsági idővel. Azoknak a munkaadóknak, akik vállalják, hogy a program keretében foglalkoztatják a célcsoportba tartozó nőket, a munkabér és a ténylegesen kifizetett szociális hozzájárulási adó együttes összegének 100 százalékát téríti meg az állam.

+1 Frissíteni kell a munkáltatói szabályzatokat
Ha egy cégnél a szabályzatok lejárati határideje 1 évben van meghatározva, évente szükségessé válik azok frissítése. Felülvizsgálatra ad okot az adótörvények éves változása, például a cafetéria szabályzat esetén. 2016-ban 15 százalékra csökken az szja kulcsa, így a természetbeni juttatásokat terhelő adó összege csökken - ennek megfelelően a munkáltató megváltoztathatja a cafetéria összegeket. Az adómérték csökkenésével, a munkavállaló több nettó juttatást kaphat oly módon, hogy az a munkáltatónak az adókkal együtt ugyanannyiba kerüljön, mint előző évben.

(Forrás: www.profession.hu)