Man at Work - Blog - Időhúzó szokások

Az idő, az a fránya idő. Sosem elég semmire. Néha jó lenne, ha egy nap minimum 30 órából állna, de ez sajnos (vagy szerencsére) nem lehetséges. Így hát nincs más út, mint leszámolni időhúzó szokásainkkal, különben totál elhavazunk a munkában.


Man at Work - Blog - Időhúzó szokások

Kedvenc okostelefonunk itt is a segítségünkre lehet. Ma már számos ingyenesen elérhető mobil alkalmazással is felgyorsíthatjuk a munkaszervezést: bejövő e-mailek felolvasása, különféle naptárak, feladatlista programok, sablonüzenetek, jegyzetelő és szkennelő alkalmazások. Hiába azonban a modern technika vívmányai, ha tele vagyunk időrabló szokásokkal. Mondjuk és mutatjuk, hogy melyek ezek!

1. Több feladaton egyszerre dolgozol

Avagy angolul multitasking. Vedd tudomásul, nem vagy négymagos processzorral szerelt szuperszámítógép, így egyszerre csak egy feladatra tudsz igazán jól koncentrálni. Ha többet csinálsz egyszerre az megöli a kreativitásodat, lelassít, összezavar és a végén még magadban sem leszel biztos.

2. Halogatás, avagy Pató Pál úr esete

Hej, ráérünk arra még, mondotta volt Petőfi versében Pató Pál úr, s nem is jutott semmire. Mi ne kövessük a példáját. Közhelyes, de igaz: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Egy gyors reakció és döntés megkönnyíti a munkát. Nem arról van szó, hogy ne gondoljuk át a dolgokat alaposan, hanem arról, ne rágódjunk napokig egy problémán. Tanuld meg tisztelni a határidőket is, ezzel nemcsak magadnak, hanem másoknak is jót teszel.

3. Túlvállalod magad és sosem mondasz nemet

Laptopra írod a jegyzeteidet, tele van a telefonod fontos határidő-figyelmeztetésekkel, van találkozóterveződ, és post-it cetlikkel ragasztod körbe a számítógépedet. Ismerős a szitu? A rossz hír, hogy a technika sem segít, ha túlvállalod magad. Meg kell tanulnod nemet mondani, még ha nehéznek is tűnik mindez a munkahelyeden. Próbálj meg ragaszkodni a kitűzött menetrendedhez, és ne mondj mindenre igent. Te jársz jobban, hidd el!

4. Célok

Ez tényleg nagyon fontos. Egyszerűen fogalmazva: tudnod kell honnan hova tartasz és miért. Rövid és hosszú távú célok nélkül semmiféle alapod nem lesz arra, hogy irányt tudjál adni aktuális tevékenységeidnek. Ráadásul motivációnak sem utolsó.

5. Kezdd a nehéz melóval a napot

Régi trükk, de mindig beválik. A napot kezdd a legnehezebb, legkevésbé kedvelt feladattal. Ilyenkor még friss vagy és lendületes, könnyebb megoldani a problémákat. Késő délután, amikor üveges tekintettel meredsz a laptop képernyőjére, már sokkal nehezebb dolgod lesz.

6. Rangsor

Nincs mese, kell egy tevékenységi lista, amelyben feketén-fehéren leírsz mindent. Néhány feladat sokkal több időbefektetést és figyelmet igényel, mint más. Ha nem rangsorolod a teendőidet, akkor figyelmen kívül hagyhatod a valóban fontos projekteket.

7. Jegyzet

Nemcsak a tevékenységi lista hasznos, hanem az is, hogy nyomon kövesd hogy állsz éppen a melóval. Ha végzel valamivel, jegyezd le magadnak, pipáld ki a listán vagy firkantsd oda egy lapra, hogy hol hagytad abba. Pár másodperc az egész, mégis sok időt nyerhetsz vele. Ha nagyon kocka vagy, használhatsz alkalmazásokat is erre a célra. A lényeg, hogy találd meg a módját annak miképp maradj szervezett. Sok sikert!