Man at Work - Blog - Hűsítő tanácsok

A nyári melegben már a pihentető alvás is nehezen jön össze, nem hogy a tökéletest megközelítő munkavégzés. Természetesen tehetsz azért, hogy elviselhetőbb legyen a nap, és jobban bírd a kiképzést, mielőtt ráolvadnál az asztalra vagy a sorra.

Man at Work - Blog - Hűsítő tanácsok


Úgy érzed, menten elalszol a képernyő előtt. Ne kávét készíts, hanem igyál vizet. Minimum 20 percenként, akkor is, ha nem vagy szomjas. Kávézás esetén duplázd meg az első adag vizet, mivel a koffeines nedű dehidratálja a testet.

Ha szabad téren kell dolgoznod, árnyékot is kell, hogy biztosítsanak, illetve rövidebb munkaperiódusokra érdemes osztani a munkaidőt. Ellenkező esetben nőhet az esélye a balesetnek, ájulásnak, de a munkavégzés gyorsasága csökken és minősége is romlik.

Minél kevesebb időt tölts a napon. Reggel végezd a komolyabb fizikai munkát igénylő fázisokat, a kánikulában már ne. Legyen elegendő szüneted, és módod vizet inni.

Laza, könnyű anyagú ruhában legyél, amely világos színű, így visszaveri a napfényt. Használj napvédő krémet.

Szükség esetén akár a szabályokat is módosítani kell. Az egyéni védőeszközök különböző mértékben, de többletterhelést jelenthetnek a viselőjüknek. Ilyen esetben érdemes orvostól tanácsot kérni.

Veszélyessé váló anyagokkal is vigyázni kell. A szerves oldószerekkel végzett tevékenységek esetében fokozottan kell ügyelni a munkavédelmi szabályok betartására. A felforrósodott tárgyak érintésével legyél óvatos, égési sérüléseket okozhatnak.

Fontos, hogy a csapatban legyen olyan ember, aki ért az elsősegélynyújtáshoz, és erről mindenki kapjon tájékoztatást. Ők ismerik a hőguta tüneteit, és lehet hozzájuk fordulni baleset vagy rosszullét esetén.

A légkondicionáló berendezéssel is odafigyelve bánj. Ne legyen túl nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között. A nagy eltérés kimeríti a szervezetet, illetve megfázhatsz, ha túl hidegre állítod. A nem megfelelő tisztítás és karbantartás pedig sokféle bajt okozhat (szemgyulladás, nyálkahártya-irritáció, köhögési inger, fejfájás, megtapasztalhatunk allergiás-, illetve influenzaszerű tünetek), ezért erre érdemes évente egyszer pénzt és időt fordítani.