Man at Work - Blog - Hogyan lehetsz te is sikeres?

Nem véletlenül képesek rendkívüli teljesítményre a legsikeresebb emberek. Persze kiugró eredményeiket sok tényezőnek és a csillagok szerencsés együtt állásának is köszönhetik, ám akad néhány alapszabály, amit ők is mindig betartanak.

Man at Work - Blog - Hogyan lehetsz te is sikeres?

Nem foglalkoznak lényegtelen dolgokkal

Az úgynevezett „döntési kimerülés” elmélete szerint az ember agya lefagy, ha egyfolytában lényegtelen döntéseket kell hoznia. Például az agyi kapacitásunk egy részét már reggel elhasználhatjuk arra, ha fél órán keresztül azon tipródunk milyen ruhát is vegyünk fel aznap. Mark Zuckerberg sem agyalja túl az öltözködést, gondoljunk csak bele. Kissé triviálisnak tűnik a dolog, de valóban igaz, hogy a sikeres emberek rangsorolják döntéseiket, s legfőképp a fontos dolgokkal foglalkoznak.

Vállalni a kudarcot

Több alkalommal írtunk már arról, hogy a sikeres emberek vállalják a felelősséget kudarcaikért, sőt, megpróbálnak tanulni is belőlük, hiszen ezzel is csak tapasztaltabbak lesznek. A legtöbb nagy cég vezetője – elég, ha a néhai Steve Jobs-ra gondolunk – súlyos csapásokat szenvedett el, mire milliárdos vállalattá nőtte ki magát. A Mount Everest megmászásához is sok csúcs teljesítését követően lehet csak eljutni. Értjük ugye? A lényeg, hogy fel kell készülni a problémákra, ám azonnal elemezni kell a helyzetet és reagálni, ha beüt a krach. A kudarc tanulságait pedig a jövőben be kell építenünk saját döntéseinkbe.

Visszacsatolás

Komolyan kell venni a kritikát, s megfogadni az építő jellegű tanácsokat. Közhelyesen hangzik, de sokan nem így dolgoznak, pedig sok esetben felül kell emelkedni a személyes sértettségen. Ha valós tényeken alapul a negatív vélemény, akkor bizony meg kell vizsgálni a problémát és javítani, csak így léphetünk egyről a kettőre.

Csapatban dolgozni

Teljesen egyedül nem lehet felépíteni egy várat, ezt jól véssük az agyunkba. Bátran kérjünk segítséget a kollégáktól, a barátoktól, nem kell szégyellnünk magunkat emiatt. Még a legnagyobbak is megtették, s így válhattak igazán sikeres emberekké. Ráadásul így maradat némi időnk a magánéletünkre, hosszú távon ugyanis biztos családi háttér nélkül félkarú óriások leszünk csupán.