Man at Work - Blog - Hahó! Figyelj jobban magadra, mert kiégsz!

Néha kell egy kis relax, az elvonulásra azoknak is szüksége van, akik ezer fokon égve pörögnek a mindennapokban. Több árulkodó jele is van annak, hogy „énidőre” van szükséged.

Man at Work - Blog - Hahó! Figyelj jobban magadra, mert kiégsz!

 

Hogy miért kell komolyan venni ezeket a jelzéseket? Ha nem figyelünk magunkra, akkor türelmetlenebbek, negatívabbak, motiválatlanabbak leszünk, s a megoldandó problémákkal is nehezebben fogunk szembenézni. Tehát a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt rosszabbul fogunk teljesíteni. Nézzük a jeleket!

1. Ha túlságosan könnyen elszakad nálad a cérna, s rendszeresen gorombán viselkedsz másokkal, akkor szünetet kell tartanod. Lépj le a munkahelyedről akár egy rövid séta erejéig, amíg le nem nyugszol. Aztán kérj elnézést a kitörésedért, nem ők tehetnek róla, hogy kimerült vagy.

2. Ha úgy érzed cserben hagyott a kreativitásod, s nehezen jönnek az új ötletek, pedig régebben egy csettintésre ontottad magadból őket. Ez is a kiégés jele. Ha határidős feladatod van, vagy szeretnél minél kreatívabb ötleteket kitalálni, vonulj el néhány olyan órára, amit csak magadban töltesz el. Ez nem antiszociális viselkedés, csupán hatékony munkavégzés.

3. A ventilláció, vagyis a felgyülemlett feszültség vagy negatív érzelmek kiadása, levezetése jelentős stresszoldó hatással bír. Természetes emberi igény, hogy megosszuk másokkal, ami a szívünket nyomja, a gőzkieresztés segíti a belső nyomás csökkentését. Azonban nem jó jel, ha mindez állandó panaszkodásba csap át. Ha megtanulod, hogyan kezeld a stresszt egyedül, azzal nemcsak erőre teszel szert, de arra is képessé válsz, hogyan nézz magadba és fogadd el az érzelmeidet. Az érzések megfigyelésével pedig jobb önismeretre teszel szert, amely által a negatív érzelmeket kiváltó szituációkat is jobban fogod tudni kezelni, illetve elkerülni azokat.