Man at Work - Blog - Gyanús álláshirdetések

Álláskeresés közben óhatatlanul is belefuthatunk gyanús vagy kockázatos hirdetésekbe. Legyünk résen, s ne feledjük: itt is igaz „a túl szép, hogy igaz legyen” mondás!

Man at Work - Blog - Gyanús álláshirdetések

Valóra vált álom

Senki örömét nem akarjuk elrontani, de ha indokolatlanul jó ajánlatot kapunk vagy olyan hirdetésbe botlunk bele, ami a feltételek alapján nyugodtan nevezhető valóra vált álomnak, akkor első körben ne kezdjünk ünnepelni. Inkább lépjünk hátra, s gondolkodjunk. Ha a leendő munkáltató szinte semmire sem kíváncsi velünk kapcsolatban, nincsenek munkakörhöz kötött elvárásai, s ennek ellenére kiemelten magas jövedelmet emleget, akkor különösen legyünk óvatosak. Ha valóban ennyire csábítóak a feltételek, miért nem találnak hirdetés nélkül is megfelelő munkatársat?

Nem mindegy hol kutakodunk

Álmaink állása nem fog bekopogtatni az ajtón, s az sem biztos, hogy az apróhirdetési újságban/oldalon fogunk rátalálni. Aki igazán jó szakembereket keres, nem ilyen felületeken hirdet. Az ellenőrizetlen álláshirdetések és reklámok helyett válasszuk a megbízható forrásokat, vagyis az erre szakosodott fejvadász/munkaközvetítő cégeket, oldalakat. Így nagyobb eséllyel találunk hozzánk illő munkát.

Nézzünk utána mindennek

Előfordul, hogy az illegálisan működő magánmunkaerő-közvetítő cégek vagy nem hiteles személyek álnéven, hamis adatokkal próbálnak adatokat és esetenként pénzt is kicsalni a hiszékeny álláskeresőkből. Ezért minden esetben nézzünk utána a hirdető cégnek, hogy valóban működő szervezetről van-e szó. Árulkodó lehet, ha nincs saját céges e-mail címe és honlapja, de az is gyanús, ha a cégadatok (cím, székhely, adószám) nem találhatók a megadott honlapon.

Friss hirdetéseket keressünk

Az sem mindegy, hogy mióta hirdetik az adott állást. Gyakori ugyanis, hogy újra és újra belefutunk bizonyos álláshirdetési szövegekbe, amelyek némi változtatással, kicsit más adatokkal vagy éppen információval időről időre felbukkannak az interneten. Ezért ha olyan érzésünk van, hogy ezt a hirdetést már láttuk valahol, keressünk rá nyugodtan a neten. Így elkerülhetünk egy olyan lehetőséget, amit eddig – nyilván nem véletlenül – szinte mindenki visszautasított.