Man at Work - Blog - Félelem a munkahelyen

Nem érdemes tagadni és szégyellni sem, hiszen mindenki tart valamitől. A félelem lehetőség, hogy felkészültek legyünk a legváratlanabb helyzetekre is. Ha azonban túlzásba visszük a szorongást, az bizony a karrierünkbe is kerülhet.

Man at Work - Blog - Félelem a munkahelyen

A szorongás, a stressz a mindennapok része egy modern munkakörnyezetben, együtt kell élni vele - legyintenek sokan. Nos, annyiban igazuk van, hogy sok helyütt folyamatos nyomás alatt kell dolgozni, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy állandó félelemben kell tölteni a mindennapokat. Mutatunk néhány praktikát, amelyek segítségével legyőzhetőek a leggyakoribb munkahelyi félelmek.

Vajon be tudok illeszkedni a csapatba?

Régi, s természetesnek is mondható félelem, ami legtöbbször egy új munkahelyen vagy esetleg egy áthelyezést követően tapasztalhatunk meg. A legfontosabb tanács, hogy figyeljünk másokra és maradjunk nyitottak. Ne akarjunk rögvest lenyomni mindenkit. A csapat értékelni fogja, ha tudja, hogy mi mindenkit meghallgatunk. Mivel mindenkinek különböző ötletei vannak, nagyon fontos, hogy nyitottak maradjunk a többiek tapasztalataira, hiszen ezzel a saját tudásunkhoz is hozzáadunk valamit.

Előre tudok haladni a karrieremben?

Mindenki fél attól, hogy hiába dolgozik becsülettel, mégsem jut egyről a kettőre. Ha azonban túlzásba visszük az aggódást, az már a továbblépésben is gátolhat minket. Hiszen, ha folyamatosan azzal vagyunk elfoglalva mi miért nem sikerül, s azokat a jeleket keressük, amelyek negatívak számunkra, akkor nem tudunk figyelni a pozitív történésekre, s a saját kreativitásunk is csorbát szenvedhet a saját pesszimizmusunk hatására. Foglalkozzunk inkább azzal, hogy mit tudnánk tenni a cég fejlődése érdekében és miképp tudnánk jobb benyomást kelteni a feletteseinkben?

Alkalmas vagyok erre a feladatra?

Sokan felteszik maguknak a kérdést, ne is tagadjuk. Sajnos azonban nem vezet sok jóra, ha ezen agyalunk. A kudarctól való félelem ugyanis vonakodóvá tesz minket abban, hogy kipróbáljunk valami új, kihívást jelentő feladatot. Ha ez azt okozza, hogy halogatunk és távol maradunk az új céloktól, akkor szinte biztosan megteremtjük azt, amitől félünk. Inkább tisztázzuk az elvárásokat, és ne legyünk perfekcionisták!
Emlékezzünk arra, hogy tökéletes nem létezik. Legyünk hajlandóak arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki, adott esetben tökéletlenül.

Félek attól, hogy kirúgnak

Ezzel mindannyian küzdünk. Érdemes azonban tudni, hogy egyrészt nem eszik olyan forrón a kását, főképp a mai munkaerő-piaci helyzetben, másrészt pedig – és ez a rossz hír – nem mindig a teljesítményünkön múlik, hogy megválik –e tőlünk az adott cég. Számos oka lehet, ha valakit kirúgnak: a cég elvesztette a legfontosabb ügyfeleit, hatalmas változások zajlanak az iparágban, vagy az új vezetőség új irányok felé szeretné vinni a céget. Nekünk pedig nem mindig van hatalmunk a külső körülmények felett. Inkább legyünk résen, folyamatosan figyeljük az állásportálokat, hogy ne érjen felkészületlenül, ha esetleg ilyen helyzetbe kerülnénk.