Man at Work - Blog - Emberbarát karriertanácsok

Ahhoz, hogy képben legyél, mások számon tartsanak, tudjanak rólad és érdeklődjenek, Neked is tenni érdemes ezt-azt. Egyik-másik nem különösebben nehéz vagy fárasztó, sőt.

Man at Work - Blog - Emberbarát karriertanácsok

Fogadd el a meghívásokat
Ha eszébe jutsz a többieknek és meghívnak ide vagy oda, miért mondanál nemet? Mert a meghívó nem szimpi vagy nem ismered annyira? Majd más lehet, hogy az lesz, de közben meg is ismerheted jobban. Lehet, hogy a véleményed is módosulni fog. Különben is, örülj, hogy érdeklődésre tartasz számot!

Tartsd tiszteletben a közös teret
Ha egy levegőt szívsz a többiekkel – márpedig így van –, akkor figyelj oda arra, hogy milyen illatfelhő vesz körül. Itt most gondolok akár egy brutálisan jó, mégis brutálisan erős parfümre, de akár a nagyon szagos ételekre is. Ne terheld más orrnyálkahártyáját erős szagokkal, nevezzük azt illatnak vagy bűznek. Igen, ugyanis kinek ez, kinek már amaz ugyanaz a dolog. Kerülendő ételek: hal, hagyma, kolbász.

Kerüld a túlterhelést
Nem szabad annyi munkát vállalni, amennyi elvégzése után már a nyelved lóg. Lődd be, hogy mennyire és mire vagy képes, és hozd a legjobb formád. Minden munkáltató ilyen munkavállalóra vágyik, nem kipurcant, karikás, agyonhajtott melósra, aki nem méri fel az erejét. És az önbecsülést sose feledd!

Légy segítőkész
Az a poén mások segítésével kapcsolatban, hogy a legjobb érzése annak lesz, aki segít. Épp ezért nem mártírrá avatást kell célnak kitűzni, hanem csak tenni a dolgod. Udvariasnak lenni, előzékenynek és segítőkésznek. Ha akarod, ha nem, ha erre játszol tehát, de akkor is ha nem: jótett helyébe jót várj! Nem csak a mesében van ez így.

Tarts kapcsolatot
Ápold a kapcsolataid, mert, ha nem, elsorvadnak. Foglalkozz a barátaiddal, a kollégáiddal, érdeklődj, hívd őket. Így érzik, hogy fontosak Neked. Ha belegondolsz, az ilyesmi Neked is jólesne. A volt kollégákkal is fontos néha egy jót beszélgetni, már ha valóban érdekelnek. Nem tudhatod ki kinek fog tudni segíteni a jövőben, de lehet, hogy egy barátság is szövődhet.

Vállalj pluszfeladatot
Figyeld meg, munkád melyik folyamata érdekel leginkább és vállalj be az alapon felül némi pluszmunkát. Olyat, ami motivál és frissen tart, ami új ötletekhez segít. Mindenki nyer vele: Te tapasztalatot és elismerést, a munkáltató pedig egy jó munkaerőt, aki nem csak letudja a feladatot, hanem belead apait-anyait.

Ismerd önmagad a hiányosságokkal együtt
Mindenkinek van, legtöbb esetben nem látunk rá. Ha foglalkozol önismerettel, előbb-utóbb belátod, hogy Neked is van vakfoltod a hiányosságaidra. A felismerés, ha megtörténik, sokszor nemtetszést vált ki belőlünk, erőteljes tagadást, de talán idővel el is lehet fogadni, ami azért jó, mert onnan már előre is haladunk, nem csak topogunk egy helyben.

Segítség a főnöknek
Ha vagy olyan kapcsolatban a főnököddel és a helyzeted engedi, akkor diszkréten rákérdezhetsz tőle, hogy tudsz-e segíteni valamiben. Itt hétköznapi dolgokra kell gondolni: elintézni helyette, amit el lehet.

Mindenkitől lehet tanulni valamit
Biztos, hogy a Téged körülvevő emberektől lehet tanulni valamit. Ami tetszik, amiért felnézel rá, lesd el, és alakítsd a saját képedre.

Ne fejjel menj a falnak
Hanem nyisd ki az ajtót… Képletesen szólva, ha a periferikus látásod is működik, sokkal több élményre és tudásra is szert tehetsz. Aki csak egy vágányon fut, kevesebbet tud. Próbálj ki ismeretlen dolgokat, tanulj folyamatosan, lépj ki a komfortzónádból, nem csak azért, mert divat, hanem változhat a felfogásod is.

Éld meg a flowt!
„A flow-élmény során teljesen elmerülünk abban, amit csinálunk, átadjuk magunkat a folyamatnak, és a teljesítményt a maximumig fokozva, a lehető legnagyobb motivációval és örömmel oldjuk meg feladatainkat.” Ez az áramlás elvarázsol, azt se veszed észre, hogy telik az idő. Ha ilyet átélsz munka közben, akkor jó helyen vagy!

Légy hálás!
Nem minden jár, amit kapsz. A legtöbb dologért keményen meg kell küzdeni, de ez azért jó, mert utána értékelni is másképp tudod. Hálás lehetsz számos dologért az életedben, minden nap leírhatsz egyet és rájössz, milyen szép is az élet.