Man at Work - Blog - Egy komplett cég is kamuzhat…

Számolhatsz azzal is, bár ez általában ritkán jut az ember eszébe, hogy a vállalat vagy cég, ahova pályázatod benyújtod, igazából nem tisztességes módszereket alkalmaz.

Man at Work - Blog - Egy komplett cég is kamuzhat…

Több olyan visszajelzést kaptunk már, hogy egy-egy állásinterjú felér egy komplett ötletbörzével vagy tanácsadással. Nem kell sztenderd módon gyanakodni, de azért résen lenni érdemes.

Bizonyára nem heti harminc helyre pályázol, de ha igen, akkor is maximum csak egy-két helyre hívnak be beszélgetésre jó esetben (a mai Magyarországon), ami azt jelenti, hogy van időd arra, hogy egy kicsit felkészülj a munkáltatóból, akihez jelentkeztél a meghirdetett pozícióra.

Érdeklődj! – Nézz utána, dolgozott-e ott ismerősöd, megtudsz-e valamilyen informális tényt, amely segíti a részletesebb összkép kialakulását a fejedben. Milyen a vezetés, hogyan kezelik a beosztottakat, jól megy-e az üzlet, mennyire korrekt a főnök, hogyan érzik magukat azok, akik ott dolgoznak. Ilyen tényezők, információk miatt már beszéltem le magam kecsegtető pozícióról – helyesen.

Válaszd meg a forrást! – Olyan portálokon és fejvadászcégeknél keress állást, akik hitelesek és megbízhatóak. Erről is kérdezősködhetsz, de általában a nagy, jól ismert cégek garantáltan nem átverős helyekre közvetítenek ki. Az ördög persze nem alszik, Te is légy éber és figyelj.

Szabd meg a határokat! – Most nem azt mondom, hogy vedd át az irányítást egy interjún, de azt elképzelheted előre, hogy mennyire nyílsz meg a másik félnek és mit adsz át nekik a tudásodból. Konkrét projektbe ne az állásinterjún kezdjenek, de próbafeladatokat mondjuk elkészítesz – bizonyos mennyiségben és bizonyos nehézségben. Az adott pozíció is meghatározhatja, hogy mennyi és milyen tesztsorral lepnek meg, de volt már olyan, hogy asszisztensi állásra négy szűrőn kellett átmennem. Minden lehetséges, hallgass a hatodik érzékedre is és sose feledd, különleges vagy.