Man at Work - Blog - Dolgozzunk állva az egészségünkért!

A mozgásszegény életmód és a napi többórás ülőmunka veszélyeire egyre többször hívják fel a figyelmet a szakemberek, ám a helyzet nem sokat változott. Pedig a sok ülés elhízáshoz és számtalan ezzel összefüggésbe hozható betegség kialakulásához vezethet, sőt, romlik a koncentráció és a teljesítőképesség is.

Man at Work - Blog - Dolgozzunk állva az egészségünkért!

Hiába a tucatnyi kampány, az európaiak az elmúlt tíz évben egy órával többet ülnek naponta, mint korábban. A helytelen testtartás az életminőséget jelentősen rontó mozgásszervi megbetegedések és a munkából való tartós kiesés okozója lehet. Jó hír, hogy a megoldás viszonylag egyszerű, néha fel kéne állnunk az egészségünkért!

Kezdjük a száraz adatokkal. Egy nemzetközi felmérés szerint Európában az irodai dolgozók átlagosan napi 7 órát ülnek számítógép előtt az irodákban. Minden harmadik olyan betegségben szenved, ami összefüggésbe hozható a hosszantartó ülő munkával. Mintegy 32 százalékuknál előfordult már, hogy emiatt több mint két hétre kiesett a munkából. Ez összesen 73 milliárd euró költséget rótt az európai államháztartásokra, ami nem kevés pénz. Épp ezért is furcsa, hogy naponta mindössze 3 órát töltünk állással vagy valamilyen mozgással. Idő tehát lenne többre, csak…

Pedig a veszély komoly: a hosszú ülés megemeli a vércukorszintet, növeli a testsúlyt, a vérnyomást és a depressziós, stresszes tüneteket is fokozhatja. Az állás ezzel szemben gyorsítja a véráramlást és az anyagcsere folyamatokat, növeli a koncentrációt, energikusabbá és produktívabbá tesz. Akkor tehetünk a legtöbbet magunkért, ha a nyolcórás munkaidőből legalább kettőt állva töltenénk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy óránként 15-20 perces ülés után 5-10 percet állva kellene dolgoznunk, ha lehetséges.

Sok múlik egyébként a munkáltatón is. Ha biztosítja, használhatjuk a helyes testtartást elősegítő ergonómiai eszközöket, például a csukló-, láb-, hát- vagy deréktámaszt, a monitor és laptop állványt vagy az elmúlt időszakban egyre népszerűbb ülő-álló munkaállomást, amelynek köszönhetően bármikor állva folytathatjuk a munkánkat.

Mindez munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt jó befektetés, hiszen nem csupán az egészségünknek, de a munka minőségének is kedvez, csökkenti a táppénzes órák számát, illetve a munkaerőhiánnyal vagy nagy fluktuációval küzdő cégeknél növelheti a lojalitást is.