Man at Work - Blog - Biztos, hogy ez a megfelelő állás számodra?

Megeshet, hogy már több körön túljutottál, s szinte karnyújtásnyi közelségre van tőled az új állás, ám úgy érzed: valami mégsem stimmel. Ilyenkor érdemes megállni és átgondolni a dolgokat, hiszen a jövődről van szó.

Man at Work - Blog - Biztos, hogy ez a megfelelő állás számodra?

Az állásinterjúk során ugyanis számos olyan apró jel lehet, amelyeket hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá söpörni, s tudomást sem venni róluk. Mielőtt azonban rábólintasz egy ajánlatra, érdemes feltenni magadnak néhány kérdést.

Túl szép, hogy igaz legyen?

Közhelyesen hangzik, de igaz. Érdemes vigyázni azzal a munkáltatóval, aki olyan ígéreteket tesz, amelyek kissé túlesnek azon a tartományon, melyet az adott cég ésszerűen biztosítani tud számodra. Nem azt állítjuk, hogy mindenki hazudik, inkább javasoljuk, hogy légy résen, ha hízelegni próbálnak neked. Ugyanis minden HR menedzser alapvető érdeke, hogy átcsábítsa a legjobb jelölteket, ám ha a lelkesedésük túlzó, akkor légy szkeptikus.

Közelebb visz a céljaimhoz?

A végső döntés előtt állj meg egy pillanatra, és nézd meg, hogy a felkínált állás valóban megfelel –e az ambícióidnak. Vajon közelebb kerülsz-e a céljaidhoz, ha elfogadod az állást? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha elfogadod az állást? Legyen akármennyire is csodálatos a munkalehetőség, az még nem jelenti azt, hogy a te számodra is a leginkább megfelelő. Gondolkodj hosszú távon!

Milyen magas a cégnél a fluktuáció?

Ha nagy a mozgás a cégnél, s kis túlzással egymásnak adják a kilincset az újabbnál újabb munkavállalók, akkor valami nem stimmel. Ilyenkor érdemes megnézni a társaság LinkedIn és/vagy Facebook-oldalát, hátha ki tudod deríteni miért lépnek le annyian tőlük. A magas fluktuáció ugyanis több problémát felvethet.

Milyen a cég hírneve?

Ez sem mindegy. Nagyon nem, hiszen az önéletrajzodban ott virít majd a cégnél eltöltött időszak, s nem feltétlenül előnyös, ha olyan márkát képviselsz, amelynek „folt virít a hírnevén”. Ha tudod, kérdezd meg a korábbi és jelenlegi alkalmazottakat, hogy mi a véleményük a helyről, de az ügyfelek is jó információforrások lehetnek.

Lehet magánéletem?

Igen fontos szempint, hiszen a munka és a magánélet egyensúlya az egész életedre hatással van. Már a kezdetektől fogva fogalmazd meg magad számára világosan, milyen elvárásaid vannak, nehogy olyan helyzetbe kerülj később, ami elkerülhető lett volna, ha meghúzod a határaidat. Legyen szó hétvégi vagy túlmunkáról, esetleg állandó készenlétről. Csak akkor fogadd el az állást, ha tényleg megfelel neked.