Man at Work - Blog - Az otthoni munka sikerének titkai

Sok munkavállaló álma, hogy otthonról, távmunkában végezze el feladatait, így biztosítva magának a nyugodt környezetet és a rugalmas munkaszervezést. Amennyire azonban jól hangzik első blikkre a távmunka lehetősége, annyira jelenthet komoly kihívást azok számára, akik ezt az utat választják.

Man at Work - Blog - Az otthoni munka sikerének titkai

Ugyan a magyar munkavállalók mindössze 3-4 százaléka dolgozik távmunkában, annak ellenére, hogy a felmérések szerint közel 40 százalékuk szívesen dolgozna otthonról, ám mindez ne vegye el a kedvünket ettől a módszertől. Vágjunk bele bátran, ám ügyeljünk az alábbi szabályokra, ha tényleg eredményes munkát akarunk végezni otthonunkban. Mutatjuk az aranyszabályokat.

Az első a következetesség.
Talán a legfontosabb, s egyben a legnehezebb, hogy magunkkal szemben legyünk szigorúak és következetesek. Amikor otthonról dolgozunk, tegyünk úgy, mintha az irodába kellene mennünk. Nincs minden nap reggeli lustálkodás, tévézés és újságolvasás! Készüljünk el időben, és akkor üljünk le a számítógéphez, amikor a munkahelyünkön is tennénk.

A második a kényelem.
A stílusos és komfortos home office bútor nagyon fontos. Bármennyire vonzónak is tűnik a kanapén elnyúlni a laptopoddal az öledben, inkább egy olyan széket válassz, ami egyenes tartást ad, és kényelmes. Emellett egy szép bútor esztétikai élményt is nyújt, abban is segíthet, hogy sokkal elkötelezettebbnek és céltudatosabbnak érezd magad.

Munka és magánélet.
Tudjuk, hogy nehéz ügy, de elengedhetetlen az eredményességhez e kettő különválasztása. Jelöljünk ki egy olyan helyet a lakásban, ahol semmi nem zavar minket, ha végeztünk napi feladatainkkal, hagyjuk el az „irodát”.

Végül pedig az öltözék.
Furcsának tűnhet, de tényleg használ, ha munka közben otthon is ugyanolyan ruhát viselünk, ugyanolyan frizurát készítünk, mintha az irodában volnánk. Rossz hír ugyanis, hogy a mackónadrágban és a hálóingben végzett munka egyáltalán nem hatékony. A fizikális felkészülés a munkanapra egyben mentális felkészülést is jelent, sokkal produktívabbak lehetünk, ha megfelelő külsővel állunk neki a feladatok elvégzésének.