Man at Work - Blog - Az otthoni munka aranyszabályai

Sok munkavállaló álma, hogy otthonról, távmunkában végezze el feladatait, így biztosítva magának a nyugodt környezetet és a rugalmas munkaszervezést. Amennyire azonban jól hangzik első blikkre a távmunka lehetősége, annyira jelenthet komoly kihívást azok számára, akik ezt az utat választják. Mondjuk, illetve mutatjuk az aranyszabályokat.

Man at Work - Blog - Az otthoni munka aranyszabályai

Kezdjük az adatokkal. A magyar munkavállalók mindössze 3 százaléka dolgozik távmunkában, annak ellenére, hogy a felmérések szerint közel 40 százalékuk szívesen dolgozna otthonról. Ezzel szemben az Egyesült Államokban a munkavállalók majdnem fele (45 százalék) távmunkában dolgozik, 53 millió ember pedig szabadúszóként tevékenykedik. Velünk ellentétben a tengerentúlon szinte normává vált a rugalmas, otthoni munkaszervezés.

Mindez azonban ne vegye el a kedvünket a távmunkától. Vágjunk bele bátran, ám ügyeljünk az alábbi szabályokra, ha tényleg eredményes munkát akarunk végezni otthonunkban.

1. Következetesség
Talán a legfontosabb, s egyben a legnehezebb, hogy magunkkal szemben legyünk szigorúak és következetesek. Amikor otthonról dolgozunk, tegyünk úgy, mintha az irodába kellene mennünk. Nincs minden nap reggeli lustálkodás, tévézés és újságolvasás! Készüljünk el időben, és akkor üljünk le a számítógéphez, amikor a munkahelyünkön is tennénk.

2. Kényelem
A stílusos és komfortos home office bútor nagyon fontos. Míg egy szép bútor esztétikai élményt is nyújt, abban is segíthet, hogy sokkal elkötelezettebbnek és céltudatosabbnak érezd magad. A hatékony munkavégzésnél igenis számít, hol és hogyan ülsz: keress egy helyet a lakásban, ahol sok a természetes fény, és amely lehetővé teszi, hogy egészséges testtartásban végezhesd a feladataidat. Bármennyire vonzónak is tűnik a kanapén elnyúlni a laptopoddal az öledben, inkább egy olyan széket válassz, ami egyenes tartást ad, és kényelmes.

3. Rend
A fizikai és digitális rendetlenség csak arra szolgál, hogy stresszesnek, kapkodónak és tehetetlennek érezzük magunkat. Tartsunk rendet az asztalunkon és az e-mail fiókunkban egyaránt, ezzel segíthetünk magunknak a sokkal koncentráltabb figyelem elérésében.

4. Munka és magánélet
Tudjuk, hogy nehéz ügy, de elengedhetetlen az eredményességhez e kettő különválasztása. Jelöljünk ki egy olyan helyet a lakásban, ahol semmi nem zavar minket, ha végeztünk napi feladatainkkal, hagyjuk el az „irodát”.

5. Öltözék
Furcsának tűnhet, de tényleg használ, ha munka közben otthon is ugyanolyan ruhát viselünk, ugyanolyan frizurát készítünk, mintha az irodában volnánk. Rossz hír ugyanis, hogy a mackónadrágban és a hálóingben végzett munka egyáltalán nem hatékony. A fizikális felkészülés a munkanapra egyben mentális felkészülést is jelent, sokkal produktívabbak lehetünk, ha megfelelő külsővel állunk neki a feladatok elvégzésének.