Man at Work - Blog - Az önbeteljesítő jóslat – mindegyik bejön

Az állásinterjú sikeressége tekintetében is. Borongós vagy? Agresszív kismalac? „Úgyse-sikerül-hisztipisti”? Nos, ezek mind megérhetőek és el is fogadhatók, de ez Neked a legrosszabb, Téged hátráltat leginkább. Ha ez veled is előfordul, nem szabadna csodálkozni azon, hogy esetleg ugyanezt teszi szembe veled a világ. Mert a világ tükör.

Man at Work - Blog - Az önbeteljesítő jóslat – mindegyik bejönNézzük, mit ne gondolj, ha jót akarsz magadnak:

  • Mindegy, csak valami jöjjön már össze.


Na ezt soha, sehol, semmilyen esetben. Egy ilyen „döntés” alapján hogyan lehetne várni minőségi eredményt? Milyen munkahely, fizetés, pasi/nő jut Neked? Ha mindegy-alapon állsz hozzá, tuti biztos, hogy nem komoly és nem igazán működőképes (munka, pénz, kapcsolat…). Önbecsülés – megint és mindig!

  • Totál gáz vagyok

Hát, ha ezt mondod… Nem, akkor sem vagy totál gáz, csak éppenséggel nincs elég önbizalmad, és szóismétlés: önbecsülésed. Dolgozni érdemes rajta! Írd le, milyen sikereket értél már el.

  • Én erre nem vagyok képes

Rosszul kezded. Te erre is képes vagy, csak annyin múlik, elhiszed-e. Ha fenti mondatot mantrázod, sajnos valóban ki fog esni minden a kezedből, bevered a könyököd, kiöntöd a kávét, de nem adok több ötletet.

  • Nem leszek jó, elrontom

Sokakban van vizsgadrukk egy állásinterjú előtt, de akár az első munkanapokban is. Lehet, hogy nem tudsz rögtön mindent, attól még Téged választottak, behívtak. Látnak benned valamit. Tehát ha az a valami épp csak pislákol, akkor arra a kicsi lángra koncentrálhatsz.

  • Mert megérdemlem

Az arany középút bár közhely, annál inkább igaz. A ló másik oldala sem a legjobb pozíció. A lovat kéne becélozni. A túl nagy egó sem szimpatikus, mert a HR-es számára azt jelenti, az illető nem csapatjátékos, és esetleg nem tiszteli a tekintélyt.

És most következzenek a mantrázandó mondatok:

  • A nekem való munkát keresem és találom meg.

Fogalmazd meg, írd le, hol, milyen munkát végeznél, mennyi pénzért. Reálisan gondolkozz és hidd el, hogy menni fog.

  • Megoldom

Persze, hogy megoldod. A para helyett oda tudsz figyelni arra, amivel megbíztak. Józan paraszti ésszel állsz a problémához. Nincs lehetetlen!

  • A pozitív oldalát nézem

Mindennek van, de tényleg. Ha a falra mászol már a „pozitív gondolkodás” kifejezéstől, akkor csak figyeld meg, hogy minden kétpólusú itt. Ha ebből a jót veszed észre zömében, azzal magadon és másoknak is segítesz.

  • Nevetek

Szokták mondani, nevetés nélkül egy nap nem ér semmit. Amellett a nevetés ragályos, nem csak a rosszkedv. És még sikeresebb is lehetsz általa.

  • Felelősséget vállalok

Magadért mindenképp, mert senki nem fog helyetted. Ideje elkezdeni. Most.