Man at Work - Blog - Az első benyomás az új munkahelyen

Ha sikerrel túljutottunk az állásinterjún, jöhet az első nap a cégnél. Fontosabb, mint gondolnák, hiszen nem mindegy, hogy azonnal megkedvelnek vagy megutálnak-e a többiek, miután betettük a lábunkat az ajtón.

Man at Work - Blog - Az első benyomás az új munkahelyen

Az első benyomás ugyanis nemcsak az állásinterjún, hanem új kollégaként a munkahelyen is fontos. Sőt, a karriered is alapvetően befolyásolhatja. A legfontosabb cél, bármennyire is közhelyesen hangzik, hogy belopd magad a munkatársak szívébe. Ez nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik, de azért segítünk.

A barátságos bemutatkozás után legyél érdeklődő, de nem tolakodó. Tudnod kell, mit csinálnak azok az emberek, akik körülötted ülnek az irodában. Milyen a munkakörük, kinek küldik tovább az elkészült összegzéseket, kitől várható új információ, honnan jön az ellenőrzés és így tovább. A kíváncsiságot, az érdeklődést értékelni fogják, ráadásul te is be tudod lőni, hogy hol lesz a helyed a rendszerben. Nem mellesleg azt is jelzed mindenkinek, hogy a csapat produktív tagja kívánsz lenni.

A munkaállomásod helyét automatikusan kijelölik az IT-s kollégák, mert be kell kötni a gépét meg a telefonját, így itt nem lehet probléma, de más a helyzet például a munkahelyi ebédlőben. Ha sikerül jó helyre ülni, barátságok köthetők, megismered a csapattagokat, és új ismeretek szerezhetők a szomszédos osztályok munkájáról. Itt sem érdemes tolakodónak lenni, inkább illedelmesnek, de azért határozottan próbáljunk beszélgetéseket kezdeményezni.

És akkor a varázsige, a „Miben tudnék segíteni?” kérdés. Ettől mindenki elolvad, s hiába udvarias nem a válasz, idővel kiderül, hogy azért mégis akad egy-két terület, ahol elkél az önzetlen támogatás. Emberek vagyunk: így a legkönnyebb lojális barátokat szerezni.

Konkrét feladatokat illetően viszont óvatosan kell bánni azzal, hogy felajánljuk segítségünket. Azt is sugallhatjuk vele a csapatnak, hogy az adott munkát ezen túl nyugodtan ránk lehet bízni, mert jött egy szabadon terhelhető öszvér, aki mindent kibír. Ráadásul idegesítő buzgó mócsingnak is tűnhetünk, aki bizonyítani akarja saját nagyszerűségét, s mindent megtesz, hogy kitúrja a helyéről a másikat. Vészhelyzetekben viszont aranyat ér az ilyen hirtelen segítség, és mindenki roppant hálás érte. Csak jó érzékkel el kell találni, mikor dobjuk be a varázsigét.