Man at Work - Blog - Az árulkodó testbeszéd

HR-esként is elbizonytalanodhat az ember egy-egy jelentkezővel kapcsolatban, ha például a kvalitásai megvannak a munkához, ugyanakkor valami mégsem stimmelt vele. De jelentkezőként is figyelhetsz arra, hogy mit árul el a tested.

Man at Work - Blog - Az árulkodó testbeszéd


Sokat elmond az emberről, ha nem néz a másik szemébe. Lehet, hogy zavarban van, de érdektelen hatást kelthet ezzel, valamint udvariatlan is. A testtartáson látszik, ha a jelentkező motivált: nyitott, nem teszi karba a kezét, kihúzza magát. Egy beesett mellkas nem igazán megnyerő. Hogyan hinné el bárki is, hogy a görnyedő jelentkező majd megtáltosodik? Abban bíznak igazán, aki magában is bízni tud.

A karok és a vállak, a kézfej mozgása is magáért beszél. Szakemberek vizsgálatai alapján állapították meg, hogy aki bár kijelent valamit, de közben felhúzza az egyik vállát, az nagyon bizonytalan. Nem biztos abban, amit mond. Az asztalra helyezett karok alapból azt jelzik, hogy minden oké, azonban, ha hirtelen eltűnnek az asztal alatt, akkor valami megakasztotta a pályázót, valamitől zavarba jött. Az őszinte társalgó bátran látható helyen hagyja a kezeit, gesztikulál, nem rejteget semmit. Mindez belülről jön, nagyon nehéz tudatosan alakítani, ha a mondandónkra is figyelni szeretnénk. Inkább belül tegyünk rendet és a külső igazodni fog hozzá.

A mosoly is árulkodó, rögtön kiderül, ha nem szívből jön. Az igazi mosoly arról ismerszik meg, hogy szinte az egész arc mozdul, de a legbeszédesebb a szem. Akinek csak a szája húzódik mosolyra, nem tud kapcsolódni, nem érti a humort, nem tud feloldódni, ellazulni. Lehet, hogy túl ideges, ami miatt akár bukhatja is az állást.