Man at Work - Blog - Állásinterjú: ne félj az elutasítástól!

A „Majd értesítjük” nem a legjobb válasz egy állásinterjún, de akkor sem kell kétségbe esni, ha nem minket választanak a hőn áhított munkára. Nyomni kell tovább rendületlenül. Mondjuk, illetve írjuk is, hogy miért.

Man at Work - Blog - Állásinterjú: ne félj az elutasítástól!

Sajnos egy elutasítást követően sokan azt a következtetést vonják le, hogy „máshova sem leszek elég jó egy ilyen munkakörben”. Na, ez pont nem igaz. Ne feledd, a munkaadóknak olykor kemény döntést kell hozniuk két tökéletes jelölt között. Mielőtt tehát duzzogni kezdesz, emlékeztesd magad arra, hogy te is elég jó voltál ahhoz, hogy idáig eljuss. Ami egyik helyen elutasítás, az a másik helyen könnyen lehet állásajánlat is lehet.

Hasonló helyzet, amikor azt hisszük, hogy életünk lehetőségét szalasztottuk el. Tény, nagyon tud fájni, ha sokáig jutottál a kiválasztási folyamatban, mégis jön egy elutasító levél. Ne gondold azonban, hogy soha nem fogsz még egy ilyen jó állást találni a karriered során. Inkább vegyél mély levegőt, s adj magadnak egy vagy két napot, majd nézz körül újra a piacon. Hidd el, bőven akad még neked való állásajánlat a Föld nevű bolygón.

Ne kudarcként, hanem fejlődési lehetőségként tekints az elutasításra. Tudjuk, ez így leírva nagyon furán hangzik, de gondolj csak bele. Amint összeszeded magad és újra belekezdesz az álláskeresésbe, visszagondolhatsz az interjúztatóval folytatott beszélgetésre, s átgondolhatod, melyik kérdés megválaszolása esett nehezedre vagy épp hol fulladt kínos csendbe a beszélgetés. Legközelebb biztosan jobb és felkészültebb leszel, azaz végső soron fejlődtél!