Man at Work - Blog - Állásinterjú: 7x1 bevált tipp bértárgyaláshoz

Ne elégedjünk meg kevesebbel: kérjük el a legmagasabb árat munkánkért és tudásunkért cserébe!
Nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy érvényes mindegyikünkre: ha az anyagiakról kell megállapodnunk, általában nincs elég rutinunk és jól jönnek a bevált tanácsok.

Man at Work - Blog - Állásinterjú: 7x1 bevált tipp bértárgyaláshoz

 

ÍME, 7X1 BEVÁLT TIPP BÉRTÁRGYALÁSHOZ!

1. ALAPOS FELKÉSZÜLÉS

Végezzünk piackutatást az adott szektor és munkakör ismeretében. Keressük meg az ismerőseinket, nézzünk körbe a neten, fórumokon, közösségi csoportokban, és kutassuk fel, milyen jövedelemre számíthatunk az új munkakörünkben. Ezután pedig határozzuk meg, hogy mi az a legmagasabb fizetési szint, amit kérnénk az új munkahelyen!

2. KIINDULÓPONTOK

A bértárgyalásnál mindkét fél arra kíváncsi, mi az a határ, ameddig elmehet. Mi, a leendő munkavállaló szerepében a lehető legtöbbet szeretnénk elérni, a HR és a vezetőség pedig a lehető legkevesebbet szeretné adni. Fogadjuk el, hogy ez egy ilyen tárgyalási szituáció, és játsszuk végig türelmesen és következetesen. Amennyiben nekünk kell választ adni arra, hogy mennyit kérünk, mindig a legmagasabb fizetési szintet mondjuk. Ne szerénykedjünk!

3. KÖZELEDNI

Aranyszabály, hogy sose mondjunk igent az első ajánlatra vagy válaszajánlatra. Erre ugyanis a másik félben két gondolat merülhet fel automatikusan: 1. "Tárgyalhattam volna jobban is!” 2. "Itt valami nem stimmel!” Amennyiben úgy érezzük, hogy sarokba akarnak szorítani bennünket, alkalmazhatunk egy bevált módszert. Mondjuk azt, hogy a cég által kínált fizetésnél jobb ajánlatra számítottunk. Ezzel visszadobtuk a labdát, ám visszajöhet a kérdés: pontosan mennyivel többre gondoltunk? Készüljünk fel minden lehetőségre a tárgyaláshoz, és ne rögtönözzünk.

4. LEPŐDJÜNK MEG!

Lehet, hogy a leendő munkaadónk HR-esének eszébe sem jut, hogy megfelelőnek tartjuk az ajánlatát, de meg kell próbálnia lenyomni a torkunkon. Ha nem lepődünk meg a kevésbé versenyképes ajánlatán, esélyünk sem lesz jelentősen magasabb fizetésben megállapodnunk a végén.

5. MINDIG ALUDJUNK RÁ EGYET!

Eredményesebben tárgyalhatunk a fizetésünkről, amennyiben nem csak egyetlen lehetséges reakciót képzelünk el előre. Ha várakozásunkkal ellentétben egy sokkal kedvezőbb ajánlatot kapunk a másiktól, akkor gondolkodás nélkül bele fogunk menni a megállapodásba. Védjük ki ezt, inkább készüljünk fel több kimenetelre, és ne mondjunk rögtön igent még a legjobb ajánlatra sem.

6. HOZZÁVENNI A TELJES CSOMAGOT

A bértárgyalás harmadik fordulójában (és nem hamarabb!) már feltérképezhetjük a kapható juttatásokat is: céges autó, eszközök használata, tréningek, Cafeteria, bónuszrendszer és így tovább. Azonban ennél hamarabb ne foglalkozzunk ezekkel a tényezőkkel, mert ez a saját szakmai értékünket kisebbíti. A munkánk értéke elsősorban a fizetésünk színvonala. Először alkudjuk ki azt a mértéket, amivel elégedettek és büszkék vagyunk, utána jöhetnek az egyéb tényezők.

7. LEGYÜNK BÁTRABBAK!

Korábban már említettük a komfortzóna elhagyásának előnyeit. Ide tartozik az is, hogy ennek köszönhetően egy lényegesen magasabb szintet tudunk elérni anyagilag. A kockázatkerülő, kényelmes szakmai pályafutást is díjazhatják megfelelő mértékben. Ám a valóság azt mutatja, hogyha bevállalunk többet, nehezebbet, jobban odatesszük magunkat, és több mindent megmozgatunk magunkban és azon kívül is: szinte garantált a magasabb anyagi elismerés is.

Forrás: www.profession.hu